Георг Спартански: Вечна да бъде паметта на героите и нека винаги бъдат знаме и поука за нас!

Всеки има право да прави избор как да осъществява своята революция – духовна или с огън и меч, обърна се кметът към присъстващите

В словото си пред паметника на поета революционер кметът на Община Плевен Георг Спартански се обърна към присъстващите с думите, че всеки има право да прави избор как да осъществява своята революция – духовна или с огън и меч.

"Не знаем какво си е мислел Ботев, когато е слязъл на българския бряг и е тръгнал да освобождава поробените си братя, какви чувства са витаели в него, когато наши, българи, са го гонели от къщите си и са го карали да плаща храната за четниците си. Вероятно са го мъчили грозни въпроси, но той е направил своя избор. Това, което е казвал, той го е мислел, и това, което е казвал, го е правел. А дали помним в ежедневието националните си герои? Дали сме готови да жертваме живота си за кауза? Дали чрез революция трябва да вървим напред? Нашите духовници, дейци на религията, културата и словото са направили така, че да подготвят почвата и да засеят семената, за да дойде огнената комета Христо Ботев, да дойдат Левски и всички наши герои революционери, които да извършат великото си дело – България да стане свободна. Всеки прави и днес своите избори, най-големи съдници са тези наши мъртви физически, но вечно живи герои, които ни гледат от бездънното синьо българско небе и тяхната присъда за нашите думи и дела не подлежи на обжалване. Нека всеки, останал насаме със своята съвест, да прецени – хляб или свинец. Вечна да бъде паметта на героите и нека винаги бъдат знаме и поука за нас!”, каза още г-н Спартански.