Министър Петкова представи процедурата за АЕЦ "Белене" пред потенциални инвеститори

Тя разговаря днес с главния изпълнителен директор на "Фраматом" Бернард Фонтана

В рамките на международната конференция „Българската атомна енергетика -  национална, регионална и световна енергийна сигурност“, която се провежда във Варна, министърът на енергетиката Теменужка Петкова разговаря днес с главния изпълнителен директор на "Фраматом" Бернард Фонтана.

"Фраматом" е една от компаниите, които проявяват интерес към участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене". Министър Петкова представи пред г-н Фонтана основните моменти от процедурата и акцентира върху решението на българския парламент проектът да се реализира на пазарен принцип, без преференциални договори за изкупуване на произведената електроенергия и без държавни гаранции.

Петкова подчерта, че процедурата предвижда възможност за участие както на стратегически инвеститори, така и на компании, които биха желали да купуват произведената електроенергия. По нейните думи, след като изтече срокът за подаване на заявления за участие, ще бъде изготвена кратка листа на кандидатите, към които Министерството на енергетиката ще се обърне с покана да подадат обвързващи оферти.

„Нашето правителство смята, че проектът АЕЦ "Белене" е важен не само за България, но и за целия регион“, подчерта Петкова. Тя изтъкна пред своя събеседник, че в момента се търси възможност за участие на Република Северна Македония, Сърбия и Черна гора в проекта и реализацията му като регионален. По нейните думи анализите показват, че проектът е жизнеспособен и за правителството остава предизвикателството да го доведе до успешен край.

По-рано през деня министър Петкова разговаря във Варна и с представители на китайската национална ядрена корпорация CNNC и "Росатом", които също проявяват интерес към участие в процедурата. Снимка на Деня

Щрихи от Плевен