Останете живи! Книга за катастрофите влиза в училище (Видео)

"Надявам се книгата да бъде един урок", сподели авторът Георги Стоянов

България е на 1-во място по жертви на пътя. Според статистиката, за 60 години загиналите на пътя са 60 000 души, а над 400 000 са ранените.  

Журналистът от Плевен Георги Стоянов, провокиран от черната статистика, написа книгата "Останете живи", която се представя пред децата в училище. "Надявам се книгата да бъде един урок. За сравнение със статистическите данни, ранените българи на фронта през Втората световна война са 23 000 души, а загиналите – 9000. Това е показател, който  е меко казано поразяващ”, посочи той в ефира на Нова тв.

Книгата събира истории на близки на загинали и пострадали във войната на пътя, на хора, изтърпели наказания заради катастрофи, както и на пътни полицаи. "Провокираме това, че ние като журналисти отразяваме катастрофи всеки ден. Лично мен ме ужасява, когато млади хора загиват в катастрофи”, каза той.

"Статистиката е обусловена от културата ни и начина ни на възпитание. Едно от важните неща, които забравяме е, че трябва да имаме повече отговорност към себе си и другите". Това каза инспектор Мария Ботева от отдел "Пътна полиция", ГД "Национална полиция" в ефира на "Събуди се".

Несъобразяване на поведението на участници в движението по пътищата води до трагични инциденти, в които има или много тежко ранени, или загинали хора, подчерта тя. „За нас е притеснителен фактът, че не малко деца стават участници в един нелеп начин „благодарение” на неотговорното поведение на техните водачи”, подчерта тя.

Ботева посочи още, че през 2018 г. са загинали 35 деца на пътя.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"