Акад. Александър Балкански: Завърнах се в родния Плевен!

Патриархът на българския цирк отправи огромна молба към кмета и общинските съветници на Плевен

Александър Димитров Балкански е роден на 8 август 1942 г. в Плевен. Той започва първата си практика в цирка под ръководството на майка си и баща си през 1948 г., когато е само на шест. Притежател е на повечето държавни и световни награди в областта на цирково изкуство в България.

Както вече писахме, магията на цирк "Балкански" завладя плевенчани още с първите си представления. Пред Plevenutre.bg академик Балкански сподели, че са изминали 18 години от последното посещение в родния му град.

Магията на Цирк "Балкански" завладя Плевен (Снимки)

"На 6 август приключват гастролите, развалят цирка, товарят го, тогава се е пътувало с конски и волски каруци, и тръгват за Плевен. В последната каруца сядат жените - коя с дете, коя бременна. И по пътя от гара Левски до Плевен, от друсането на калдаръма, на майка ми й идват родилните болки. Каруцарят пришпорил конете и бързо към Плевен в болницата. И на 8 август 1942 г. се родих аз - тук, в Плевен", разказа академик Балкански.

"Когато бях на 15 години си спомням, че циркът беше построен на площада, където е Мавзолеят, И тогава беше много красиво и приятно в центъра на града. След толкова години, дойдохме в Плевен и вече циркова площадка нямаше. Жалко, защото нашият цирк е един ог големите циркове в Европа. Най-големият е на Балканския полуостров с много известни и атрактивни програми и затова получи от БАН званието "Академичен цирк". Но за съжаление днес много малко се обръща внимание на цирка, по-скоро му се обръща гръб", сподели патриархът на българския цирк пред Plevenutre.bg.

"Цирковото изкуство е най-старото изкуство на планетата. Oт цирковотo изкуство са произлезли рецитала, речите, танците, пеенето, театъра. Всичко е излезнало от голямата арена. И днес чух един наш политик, който каза една мисъл, която много ми хареса – когато се говори за цирково изкуство и за политика, трябва да се говори с голямо уважение и респект. И ето защо аз се обръщам с една огромна молба към кмета на град Плевен и общинските съветници, за да могат да създадат радост на своите жители – да направят една огромна хубава площадка – 5-6 дка, която да не е само за цирк, да е за лунапарк, за увеселения. Защото плевенчани не трябва само да работят, да спят и да ядат. И друг един много известен човек е казал, когато народа го лишиш от хляб и от зрелища, той вече не е народ. Той става животно", заяви Александър Балкански.