Македония иска да участва в строежа на АЕЦ "Белене"

Това съобщава македонската телевизия "Сител"

Председателят на Комисията за енергийно регулиране на Македония Марко Бислимовски препоръча страната да се присъедини към изграждането на АЕЦ "Белене" в България. Това съобщава македонската телевизия "Сител", цитирана от Нова тв.

Според Бисмимовски този начин югозападната ни съседка ще реши проблема с енергийните ресурси, тъй като анализите показват, че страната има въглища само за 15 години.

Той уточни, че страната през 70-те години вече е участвала в изграждането на топлоелектрическа централа в Косово. „Разбира се, както правителството, така и другите инвеститори трябва да преговарят за условията, при които те трябва да инвестират. Но подчертавам, че това е моето лично мнение, трябва да влезем в такива регионални проекти, като вземем предвид енергийния потенциал, който имаме като държава”, каза още председателят на Комисията по енергийно регулиране на Македония.

Правителството на страната вече обяви, че е сериозно заинтересовано да инвестира. Очаква се само конкретна оферта от българска страна.