Четири симулативни процеса бяха проведени този месец в Окръжен съд - Плевен от ученици

Така приключи провеждането на образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие

Четири симулативни процеса бяха проведени през месец юни в Окръжен съд Плевен от ученици от СУ „Стоян Заимов“ град Плевен, Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици град Плевен и Математическа гимназия „Гео Милев“ град Плевен.

Така приключи провеждането на образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ - инициатива на Висш съдебен съвет и Министерството на образованието, за учебната 2018-2019 година.

В програмата взеха участие общо четири училища от град Плевен, определени от Регионалното управление на образованието. Това са изброените по-горе три училища, както и СУ „П.К.Яворов“ - Плевен.

Лектори от Окръжен съд Плевен бяха заместник председателите съдия Емил Банков и съдия Екатерина Панова, както и съдиите Силвия Кръстева и Светла Димитрова. Този път в инициативата се включиха освен магистрати от Окръжен съд Плевен и техни колеги от Районен съд Плевен, а именно съдия Чавдар Попов и съдия Ралица Маринска, които представиха пред учениците темата „Представяне на професиите съдия, прокурор, следовател и запознаване със статута на магистратите“.

Инициативата цели повишаване правната култура на учениците от VІІІ до ХІІ клас, запознаването им с работата на съда, информиране за функциите и значението на съдебната власт в България и повишаване на степента на спазване на законите.

В проведените симулативни процеси бяха постановени присъди по казус, който за съжаление е твърде често срещан в нашето ежедневие – самокатастрофирал автомобил, управляван от неправоспособен водач, употребил алкохол и наркотици, със смърт на един от пътниците, който също както останалите участници в ПТП-то е на ученическа възраст. Децата имаха възможността да се включат в ролята на съдия, съдебни заседатели, адвокати, прокурор, подсъдим и свидетели. По този начин вникнаха в работата не само на съдията, а и на прокурора и адвоката, като уповавайки се на разпоредбите на Закона, постановиха четири различни присъди – от 7 години лишаване от свобода ефективно, до 1 година лишаване от свобода условно.

За всеки от учениците взели участие в Програмата бяха предвидени поименни удостоверения от Висш съдебен съвет, както и копие от Конституцията на Република България.

През следващата учебна година, предстои провеждането на още лекции и инициативи, част от Образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, като Окръжен съд Плевен е отворен за всяко училище, което има желание да се включи.