Книгата "Останете живи", посветена на каузата да се спре войната по пътищата, влезе в десетки училища

Следващото представяне на книгата ще бъде в Добрич

Над 1000 са вече последователите на официалната фейсбук страница на книгата "Останете живи" на журналиста и гл. редактор на Plevenutre.bg Георги Стоянов. До този момент изданието бе представено в Плевен, Стара Загора, Варна, Горна Оряховица, Велико Търново, Долна Митрополия, Тръстеник, Царево, Приморско и вече е част от библиотеките на десетки училища в тези градове. Този месец книгата ще бъде презентирана и в Добрич.

"Само в рамките на два месеца проведохме срещи със стотици ученици, защото целта на книгата е повече млади хора да осъзнаят навреме колко е важно да бъдат отговорни и разумни участници в движението", сподели авторът Георги Стоянов.

"Останете живи" поставя акцента върху човешкия фактор за войната по пътищата и разказва истории на хора, участвали или засегнати по един или друг начин от пътно транспортно произшествие – участници в инциденти, свидетели на катастрофи, полицаи, близки и приятели на загинали и ранени, очевидци. Надеждата на Стоянов е, че четейки историите учениците ще се поставят на тяхното място и това ще им помогне да формират още сега своя инстинкт за самосъхранение, за да не станат част от черната статистика на загиналите, ранените или причинилите смърт на пътя.

В книгата освен историите, са включени и правила за действия при катастрофи, за да може да се реагира адекватно, а не озовалите се на произшествието да вадят телефоните и да снимат.

"Не си правя илюзията, че с една книга ще спра войната по пътищата, но исках да направя нещо ново и по-различно. За съжаление, въпреки многото инициативи и кампании, които се водят, т. нар. "черна статистика" не намалява, а напротив – всеки ден се актуализира с нови цифри. Но това не са просто цифри, това са човешки съдби. Искрено се надявам, че един ден ще настъпи промяна и тази промяна ще дойде именно от младите хора. Затова и правя представянето на книгата си пред тях. Прочетете я и вие, бъдете отговорни и останете живи!", казва Георги Стоянов.

В Плевен може да намерите книгата "Останете живи" в книжарницата на "Старата главна" /срещу магазин "Теодор"/Снимка на Деня

Щрихи от Плевен