Близо 700 кандидат-студенти ще се явят на изпита по химия за „Медицина“ и „Фармация“ в МУ - Плевен

Зрелостниците се състезават за общо 180 места, държавна поръчка, редовно обучение

Общо 670 кандидат-студенти ще се явят на 09 юли 2019 г., вторник, на втория конкурсен изпит по химия от редовната сесия на МУ-Плевен за магистърските специалности „Медицина” и „Фармация“. Зрелостниците се състезават за общо 180 места, държавна поръчка, редовно обучение, по специалностите „Медицина” (120) и „Фармация“ (60), което прави близо 5 кандидати, борещи се за едно място. 

За поредна година преди провеждането на втория изпит по химия за „Медицина” и „Фармация“ висшето училище изнесе резултатите от конкурса по биология, които зрелостниците вече са проверили електронно или на място в Ректората. Най-висок е процентът на оценките много добър и добър – 25 % и 37%. Отличните оценки по биология от редовния изпит са по-малко тази година – 20 кандидати са получили оценка над 5.50, от които две са пълните шестици 6.00. Тази година малко повече са кандидатите с оценка среден и слаб – 14% и 20% в сравнение с миналата година. След публикуване на изпитните оценки и по химия, на сайта на МУ-Плевен кандидат-студентите ще намерят график на класиранията и срокове за записване във висшето училище.

Изпитът по химия за магистърските специалности „Медицина“ и „Фармация“ на 09 юли 2019 г., вторник, е с продължителност 4 часа и ще протече от 9.00 ч до 13.00 ч в учебните зали на територията на Ректората, Факултета по Фармация и на Учебния корпус. В деня на изпита кандидат-студентите се настаняват по местата си от 8.00 ч до 8.30 ч. Точно в 8.40 ч в зала „Асклепий” на Ректората ще бъде изтеглен изпитният вариант от тестови въпроси и задачи по химия. Това ще стане на произволен принцип в присъствието на членове на Академичното Ръководство на МУ-Плевен – зам.-ректора по учебната дейност проф. М. Александрова; зам.-декана на Факултет „Фармация“ доц. д-р Павлина Йорданова; председателя на Комисията за проверка и оценка на конкурсните работи по химия проф. Ангелина Стоянова; председателя на Техническата комисия Виржиния Лазарова, родители на кандидатите и журналисти.