Мартин Митев и Диана Данова поздравиха НЧ „ЛИК - 1959“ с неговата 60-годишнина

Празничният повод събра читалищни дейци, самодейци и много приятели на читалището

Председателят на Общински съвет - Плевен, Мартин Митев и Диана Данова - председател на Постоянната комисия по "Образователна политика и читалищна дейност", уважиха честването на 60-ата годишнина от създаването на Народно читалище „ЛИК - 1959“ - гр. Плевен. Празничният повод събра читалищни дейци, самодейци и много приятели на „ЛИК“.

„Стотици млади и зрели хора на Плевен са свързали през годините живота си с „ЛИК“. Това са самодейци, ръководители на състави и творчески формации, читатели или просто плевенчани, които сме имали своите хубави преживявания с читалището. За мен и за г-жа Данова е чест да ви поздравим от името на Общински съвет - Плевен, по случай 60-ата годишнина и да благодарим, че сме част от вашия празник“, обърна се към екипа на културния институт Мартин Митев. Той припомни, че от Възраждането до наши дни читалищата са тези, които пазят духа и наследството на предците ни и възпитават в родолюбие. „През всичките тези години „ЛИК“ поддържа огъня на знанието, обогатява духовния и културен живот на Плевен. Името на „Лик“ свързваме с редица граждански инициативи, читалището е в основата и на една от музикалните емблеми на Плевен - Международният фестивал на китарата. На всички вас, които не спирате да влагате душа и сърце в работата си, искам да пожелая първо да сте здрави - вие и вашите семейства, нови и добри идеи и все така да развивате просветната дейност в Плевен!“, каза в обръщението си Мартин Митев.

В знак на признание за активната и неуморна работа той връчи на НЧ „ЛИК - 1959“ почетен плакет от Общинския съвет, който бе приет от председателя на читалищното настоятелство Николай Пелишатски.

За читалището, за неговата история и за хората, свързали по един или друг начин живота си „ЛИК“ през годините разказа Катя Божикова, като представи всеки от гостите с кратки визитки за тяхната читалищна дейност. „„ЛИК“ е читалището, което ни създаваше, изграждаше и вдъхновяваше. Началото е поставено на 9 юли 1959 г., когато се провежда учредителното събрание и се създава народно читалище "Лиляна Бърдарова" - Плевен, днес читалище "ЛИК". За изминалите 60 години за стотици плевечани Читалището е част от техния живот и всеки един от тях е оставил тук част от своя дух и заряд“, сподели Божикова. Обявени бяха и изпратените поздравителни адреси до читалището по повод рождения ден, сред тях от кмета на Общината Георг Спартански и областния управител Мирослав Петров. Представен бе и един от специалните гости на празника - Иванка Минкова - секретарят на читалището от неговите първи години. „За нас тя е и дух, и магия, и енергия, но и генерал. За всички нас тя беше просто леля Ванче“, разказа Божикова.

За да бъде съхранена историята на „ЛИК“ със съвременни дигитални инструменти, от културния институт подготвят електронна книга, която ще бъде динамична и ще се появи в интернет пространството още тази есен, съобщиха от читалищното настоятелство.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"