Правителството отпусна 3,7 млн. лв за борба с африканската чума по свинете

Това съобщи премиерът Бойко Борисов преди днешното редовно заседание на Министерски съвет

Правителството отпусна допълнителни средства в размер на 3 милиона и 700 хиляди лева на Министерството на земеделието, храните и горите за предприемане на допълнителни мерки и действия по отношение на предотвратяване на разпространението на африканска чума по свинете на територията на Република България. Това съобщи премиерът Бойко Борисов преди днешното редовно заседание на Министерски съвет, информира tribune.bg.

„Две години успяхме да избутаме този бич извън България, докато вилнееше в околностите. Но сега с румънските туристи явно огнищата се увеличават. Затова предлагам 3 милиона и 700 хиляди лева да гласуваме за земеделието, за да  се прави необходимото“, допълни Бойко Борисов.

„Каква е ситуацията? Вчера бяха открити нови шест огнища тип „заден двор“ на африканска чума по свинете. Напомням, че първото огнище е регистрирано в Тутраканци през 2018 година. Пролетно-летният сезон е пикът на заболяването. Заразяването става изключително лесно и бързо. Няма ваксина. Има изследвания за намиране на ваксина по целия свят. Няма лечение. Единственият метод за справяне с това заболяване е на практика физическото унищожаване на вирусоносители - това са диви прасета и прасета тип „заден двор“, където няма мерки за биосигурност и много стриктен контрол за движението на хора, стоки, продукти, опаковки от продукти, които идват от заразени територии в съседна Румъния с огнища над 1100. Туристическият сезон е активен и тези потоци представляват също голям риск“. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

По думите ѝ вчера при откриването на шестте огнища са предприети отново необходимите мерки по отношение на контрола на входа и изхода. Има пунктове за дезинфекция.

На въпрос на Бойко Борисов дали са изплатени нужните средства на стопаните на заразените преди половин година агнета, Десислава Танева отговори така:

„Там всичко е изплатено веднага. Най-голямата браншова организация в момента раздава агнета. Ние изплатихме гласуваните обезщетения тогава“, подчерта тя.