Не комари, а румънски кебапчета са донесли чумата по свинете в Плевенско

Щетите от заболването може да достигнат 2 млрд. лв.

Щетите от чумата по свинете може да достигнат 2 млрд. лв. Това каза директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев в предаването „Тази сутрин“ по bTV във връзка с болестта африканска чума по свинете. "Не е опасно за хората, опасно е за икономиката", заяви той.

По думите му ситуацията е много тревожна, а основен фактор за пренасяне на чумата са хората, които пренасят вируса.

Той е категоричен, че заболяването не е пренесено от комари. "Не е вярно. Простотия е това твърдение. Мога да ви кажа много примери как е дошъл вирусът при нас. Едно е чрез диви прасета и контакт на ловци с двора вкъщи, другото е чрез храни – от тези райони, в които е чумата, са ходили да си купуват кебапчета в Румъния. В месото вирусът стои три-четири месеца", каза той.

Относно пръскането срещу комари районите по поречието на Дунав той каза, че в петък ще бъде съставен график. Пръскането се бави заради липсата на подходящ препарат.

"Препаратът трябва да е разрешен в България – от Министерството на здравеопазването, заради риска за пчелите, обясни директорът на БАБХ.

Той коментира и сигналите за опасна храна по хотелите по Черноморието. Обяви, че предстоят проверки по сигнали за растителни мазнини в сиренето. Напомни също, че има телефон за сигнали и достатъчно експерти на място, които да реагират на оплаквания.