Мобилно приложение помага на ловците в борбата с африканската чума по свинете

Изследването за чума задължително се отразява в приложението, което е достъпно за всеки ловец

Ловци ще събират проби за африканска чума от всяко отстреляно диво прасе и ще получават резултатите през специално мобилно приложение, предаде БНТ. Агенцията по безопасност на храните вече активира програмата, за да съкрати максимално времето за реакция при установяването на ново огнище на заразата.

Регионалните дирекции по горите са осигурили на всички ловни дружества комплекти за взимане на проби от отстреляни диви прасета.

За да съкрати времето на процедурата и да осигури възможност за бърза реакция Агенцията по безопасност на храните активира мобилното приложение „Модул Лов".

Изследването за чума задължително се отразява в приложението, което е достъпно за всеки ловец. Резултатите ще стават видими до 5 работни дни след постъпването на пробите в лабораторията.

Програмата дава възможност и на служителите на ветеринарните лаборатории да виждат дистанционно анализа на изпратената проба. А пълният обем изследвания ще се съхранява в специална база данни. Африканската чума е сериозен проблем и ловците са готови да преминат допълнително обучение за действие и защита.