България и Чехия обмениха информация за предприетите мерки срещу Африканската чума по свинете

Десислава Танева и министърът на земеделието на Чехия Мирослав Томан проведоха среща

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева и министърът на земеделието на Чехия Мирослав Томан проведоха среща, на която обмениха информация за мерките, които страните са предприели за ликвидиране на Африканската чума по свинете (АЧС). 

"Чехия се справи успешно със заболяването след като приложи редица мерки, сред които идентифициране на всички ферми в зоните (включително на тези с едно прасе) и евтанизиране на прасетата в личните стопанства, които нямат мерки за биосигурност - тип „заден двор“, заяви министър Томан. Той посочи, че са наложили забрана на придвижването на животни и на движението на гражданите в горите. Отглеждането на домашни свине е било разрешено само в индустриалните ферми в региона.

По време на срещата стана ясно, че в Чехия прилагането на мерките е било чрез ежедневна координация на регионално ниво и комуникация с ветеринарната служба за адаптиране на мерките постоянно. Предприети са  били и действия за  ограничаване на движението на животните, като са използвали естествената преграда на терена и изграждането на електропастир за отблъскване на животните. По думите на Томан, изключително важно е вземането на решение за извънредна ситуация в държавата, което гарантира съдействието на всички служби в прилагането на мерките. При дивите свине е извършван ежедневен мониторинг и отстраняване на труповете на диви животни. Ловът е бил разрешен извън заразената и надзорната зона, но само чрез индивидуален отстрел от полицаи със снайпери, за да няма движение на животните. Всички мъртви и убити животни са изследвани лабораторно и са унищожени в екарисаж. Министър Томан отбеляза, че друга важна мярка за диви свине е финансовото компенсиране на ловците, така че да не се допусне укриването на отстреляни животни.

Министър Десислава Танева заяви, че в България е приложена мярка за финансово стимулиране на ловците. Тя запозна колегата си с актуалната ситуация и с предприетите спешните мерки за справяне със заболяването.  Земеделският министър отбеляза, че болестта може да се контролира и изкорени, само когато се прилагат и спазват всички предприети мерки и Чехия е пример за това. В срещата участие взе и изпълнителният директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев.