Предстои нова процедура за отдаване под наем на Летния театър

Причината е изтичане срока на договора, с който Общинският съвет е предоставил този общински имот под наем през 2014 г.

Предложение за стартиране на нова процедура за отдаване под наем на Летния театър в парк "Кайлъка", влиза за обсъждане този месец в комисиите на Общински съвет - Плевен. Причината е изтичане срока на договора, с който Общинският съвет е предоставил този общински имот под наем през 2014 г., информира председателят на местния парламент Мартин Митев.

В изпълнение на решения от април и май 2014 г. на Общински съвет - Плевен, и заповед на кмета на Общината от юли 2014 г. между общинското предприятие "Жилфонд" и фирма „Нивел" ООД е сключен договор, с който общински имот - публична общинска собственост „Летен театър" в парк "Кайлъка" е предоставен под наем. Договорът е от 04.08.2014 г., като договореният месечен наем е съответно 375 лв. без ДДС. Сумата е съобразена със състоянието на театъра към момента на сключването, което е било лошо и ползването на същия не е било възможно без извършване на основен ремонт. Застроената площ на имота е 1938 кв.м., в т.ч. гримьорна на два етажа, сладкарница и кинокабина в „Кайлъка". На 04.08.2019 г. срокът на договора изтича, поради което е изготвена нова оценка за наем от лицензиран оценител. След подробен оглед и запознаване със състоянието на общинския имот и извършените от наемателя подобрения, изчисленият нов месечен наем е в размер на 521 лв. без ДДС.

Във връзка с горното следва да се проведе нова процедура по отдаване под наем на Летния театър, като съгласно Закона за общинската собственост /ЗОС/ части от имоти - публична общинска собственост, могат да се отдават под наем след решение на Общинския съвет за срок до 10 години. Във внесеното до ОбС - Плевен, предложение за това се посочва също, че отдаването под наем на Летния театър ще се извърши чрез публично оповестен конкурс с тайно наддаване чрез предварително представяне на предложения от участниците в общинската администрация.