Плевен чества 182 години от рождението на Апостола на свободата!

Поднесоха цветя пред паметника му

С поднасяне на цветя пред паметника на Васил Левски, Плевен отбеляза днес 182-ата годишнина от рождението на Апостола на свободата. Своята почит и признателност към един от най-обичаните синове на България засвидетелстваха председателят на Общински съвет - Плевен, Мартин Митев, общински съветници, представители на културни институти и организации в града, много признателни плевенчани, сред тях и деца.

„Идеалите и мечтите на Левски, неговият пример и днес живеят в сърцето на всеки един истински българин. Винаги съм смятал, че на днешната дата всички ние честваме безсмъртието на личността и делото на Апостола на свободата! Левски е в нас, винаги и на всякъде. Той пробужда съвестта ни, носим го в умовете и сърцата си. Той е мяра за нашите постъпки“, сподели по повод днешната дата Мартин Митев.

Васил Кунчев е роден в Карлово на 18 юли 1837 г. В църковните регистри е записан под името Васил Иванов Кунчев, но историята ще го запомни с още дузина имена, две от които ще останат безсмъртни - Васил Левски и Апостола. Започнал учението си в карловското взаимно училище, но под влияние на вуйчо си станал послушник и в продължение на 3 години обикалял из селата, за да събира помощи за Хилендарския манастир. За кратко време имал възможност да продължи образованието си в Стара Загора, но след това приел монашеството в Сопотския манастир (1858 г.) под името Игнатий. През пролетта на 1862 г. Васил Левски, по призива на Георги Раковски се отправил за Белград, където става част от Първата българска легия. В Белград получил и бойното си кръщение, и името Левски.

Левски става един от идеолозите на българската национална революция. Негово дело е създаването на Вътрешната революционна организация. Апостолът на свободата е убеден, че "нашето дело зависи от нашите собствени усилия". Той е заловен в Къкринското ханче край Ловеч в края на 1872 г. Процесът срещу Левски е в София, а присъдата му - смърт чрез обесване, изпълнена на 6/18 февруари 1873 г.