225 прасета са евтаназирани в 14 селища на Плевенска област

Животът

20-07-2019, 10:52

Снимка:

областна администрация

Автор:

pleven.utre

Всичко от Автора

В 10 - километровите наблюдавани зони са взети 458 кръвни проби

Към строго прилагане на мерките за недопускане разпространението на заболяването Африканска чума по свинете / АЧС / на територията на област Плевен призова председателят на областната епзоотична комисия и заместник областен управител Татяна Божинова при откриване на извънредното й заседание. Божинова изиска представяне пред комисията на атуална информация за епизоотичната обстановка във връзка с АЧС.

„Към 18 юли, четвъртък, случаи на заболявания АЧС при свинете, отглеждани главно в личните стопанства са регистрирани на територията на три общини от област Плевен. Това са Никопол, Гулянци и Левски.”, каза директорът на ОДБХ – Плевен д-р Иван Йорданов. По думите му до момента са евтаназирани 225 броя животни в 14 населени места от трите общини. „В 10 - километровите наблюдавани зони бяха взети общо 458 кръвни проби от 32 населени места.”, допълни д-р Йорданов. Той подчерта, че служителите на ОДБХ незабавно са реагирали на всички подадени сигнали от граждани и институции за наличие на болни прасета с цел вземане и изследване на проби. „За периода от предходното заседание на областната епизоотична комисия до днес имаме разширение на зоната на заболяването с констатиране на нови огнища. Едното е на територията на село Българене, община Левски, а второто на територията на с. Дъбован, община Гулянци. На 16-ти юли тези огнища са обработени и дезинфекцирани. В момента приключва пробонабирането на кръвни проби на 10 км. зона около село Българене, където попадат 8 селища от община Левски. Пробата от с. Тодорово е отрицателна за заболяването АЧС. При дивите прасета на територията на областта има две положителни проби от намерени умрели глигани в Ловно-стопански район на с. Деков, общ. Белене и село Новачене, общ. Никопол. Няма нови случаи.”, информира комисията д-р Йорданов. Директорът на ОДБХ – Плевен отново подчерта, че няма друг вариант за справяне със заболяването освен да няма възприемчив контингент – прасета.

В градовете Плевен и Никопол е проведена информационно-обучителна кампания, организирана от РУГ – Ловеч, в рамките на която ловците са запознати с актуалната обстановка, както и с мерките, които се предприемат за ограничаване и ликвидиране на АЧС, като същите са призовани да окажат пълно съдействие. До края на настоящата седмица ще приключи извършващата се в момента информационна кампания във всички общини от област Плевен, свързана със заболяването АЧС, на която присъстват кметовете на населени места или техни представители. На тези срещи се поднася актуална информация за развитието на болестта, за епизоотичната обстановка в областта, дава се необходимата информация за заболяването, както и за мерките за спиране разпространението му се раздават информационни материали.

Доктор Иван Йорданов подчерта, че предвид характера на заболяването и начина за неговото разпространение на територията на областта няма достатъчно отдалечени или безопасни зони. Той изтъкна факта, че вече има констатирани огнища в съседните области Враца и Велико Търново, т.е. разпространение на заболяването може да стане и от съседни на Плевен области, не само вече регистрираните огнища на територията на нашата област.

Директорът на Областна служба Земеделие Нора Стоева информира членовете на областната епизоотична комисия, че със заповед на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева е създаден Експертен консултативен съвет за АЧС от 16 членове, които ще обикалят населените места и ще провеждат информационна кампания сред населението и органите на местната власт в страната във връзка с констатирани огнища и прилагане на мерки за профилактика и ограничаване на Африканската чума по свинете. Предстои в най-кратък срок министерството да определи график за тези информационни срещи.

Яни Петков – Директор на горско стопанство – Плевен- информира, че на този етап на територията на Горско стопанство – Плевен, обхващащо 8 общини с изключение на Белене, Гулянци и Никопол, няма констатиран случай умряло диво прасе.

Пред комисията се изказа и Николай Стоянов -управител на хибриден център по свиневъдство в землището в с. Дисевица, който представи стриктните мерки за биосигурност които се прилагат при тях – високи бетонни ограждения от 3 метра, специализиран режим на поддържка на работно облекло от персонал и ръководство, наличие на дезинфекционна площадка пред всяко хале, наличие на стандартна екарисажна клетка, специален режим на повишена сигурност при влизане и напускане на обекта и т.н.

Със свое решение областната епизоотична комисия – Плевен задължи кметовете на общините и малките насени места в случай на доказан случай на Африканска чума по свинете / АЧС/ на тяхна територия или попадане в обхвата на 3 или 10 километровата зона за наблюдение да оказват пълно съдействие на екипите на ОДБХ – Плевен при изпълнение на мерките по ограничаване разпространението на заболяването. По предложение на директора на ОДБХ д-р Йорданов, ако при огледите осъществявани от ОПУ на пътни отбивки и паркинги, както и местата за почивка на територията на Област Плевен бъдат открити хранителни отпадъци от животински произход и месо или при конфискуване на храни в ГКПП Сомовит и Никопол, следва да се информират ОДБХ, за да бъдат унищожавани в екарисаж.