Въпрос на време е африканската чума по свинете да се пренесе в Южна България

"Очаквам нова вълна на африканката чума по свинете", предупреди д-р Георги Желев

Въпрос на време е африканската чума по свинете да се пренесе в Южна България, смята д-р Георги Желев от Ветеринарномедицинския факултет в Стара Загора, предаде БНР. Той говори пред представители на бургаски общини в началото на мащабна информационна кампания. 

"Очаквам нова вълна на африканката чума по свинете", предупреди д-р Георги Желев стопаните и добави: "Заради тази неинформираност, заради тази немарливост,  просто очаквам наистина сега да има нова вълна. Дано не съм прав, но въпрос на време е тя да мине Балкана. Заболяването е тук, нивата е пламнала".

Прасетата, които се отглеждат в задните дворове, да бъдат заклани, преди да стигне до тях заразата, беше една от основните препоръки към стопаните. Освен това работниците и транспортните средства да преминават през дезинфекция и санитарен филтър. 

Д-р Желев препоръча да се използват спиртни разтвори с до 70% концентрат или препарата "Глутаров алдехид". Много от дезинфектантите се влияят от твърдостта на водата в отделните области и се оказват неефективни, посочи още д-р Желев.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен