Двама задържани за телефонни измами в Плевен

Измамната схема, по която действали, е добре позната – представяли се за „полицаи“

Двама задържани за телефонни измами в Плевен. Измамната схема, по която действали, е добре позната – представяли се за „полицаи“, които искат съдействие в спецакция за залавяне на измамници.

Едната жертва е 71-годишен плевенчанин. На 7 февруари 2019 година за времето от 12:40 часа до 14:40 часа мъжът бил потърсен от непознати на домашен и мобилен телефон. Следвайки указанията 71-годишният изхвърлил през терасата на апартамента си в квартал „Дружба“ 495 лева.

На 9 февруари 2019 година отново по телефона били въведени в заблуждение две съседки - 71-годишна и  63- годишна. За времето от 10:20 часа до 14:30 часа с двете се провели множество разговори по стационарни телефони и мобилни комуникатори. Под предлог, че е необходимо оказване съдействие на МВР по задържане на телефонни измамници, жените са накарани да съберат всички налични пари и бижута. По указания на извършителя двете пострадали поставили в плик 3 580 лева и около 10 грама златни накити – две златни халки, чифт обеци и две синджирчета и го изхвърлили през балконската тераса на жилище в квартал „Дружба“.

Образувани са досъдебни производства.

В хода на проведените оперативно издирвателни мероприятия са установени мъжете, които в ролята на "куриери" са посетили домашните адреси на потърпевшите лица, откъдето взели изхвърлените парични средства и накити – 49-годишен и 21-годишен, и двамата плевенчани. Открита е по голяма част от инкриминираната парична сума, накити  и вещи, съотносими с предмета на разследване. Двамата са привлечени и разпитани в качеството на обвиняеми. Дават подробни сведения за участието си в извършените престъпления.

По внесен обвинителен акт Районен Съд - Плевен на основание чл.66, ал.1 от НК е постановил осъдителни условни присъди на двамата.