Еврокомисар: Хората трябва да разберат, че сега е времето да се обединим в борбата с чумата

Не става въпрос за лични интереси и политически игри, всички вече носим отговорност“, категоричен е Витянис Адрюкайтис

Проблемът с разпространението на Африканската чума по свинете вече става регионален, потвърди за БНТ европейският комисар по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Адрюкайтис. В Брюксел той и земеделският ни министър Десислава Танева дискутираха най-рационалните мерки, които страната ни да приложи.

"Хората трябва да разберат, че сега е времето да се обединим в борбата с африканската чума, защото последствията ще са катастрофални. Ние се споразумяхме за предоставянето на финансова помощ, също така разгледахме и възможности да предоставим компенсации за 75 процента от ликвидираните животни“, подчерта еврокомисарят.

Той напомни, че вирусът е бърз и смъртоносен, а винаги ще има отделни представители на правителства, които ще са против тези мерки, както и местни управи, които дори отричат съществуването на вируса заради фалшиви новини и дезинформация. Според еврокомисаря срещу чумата по свинете се прилага ефективно само евтаназия на заразените животни. "Затова България трябва да вземе превантивните мерки, за които се споразумяхме, а също така да организира информационна кампания. Не става въпрос за лични интереси и политически игри. Всички вече носим отговорност“, категоричен е Адрюкайтис. Той апелира фермерите да приложат мерките, предписани от санитарните власти у нас.

"Евтаназията е абсолютно необходима. Разбирам, че на хората им е трудно, заради емоционална привързаност или страх от загуба на поминaка си. Но трябва да изпратим ясно съобщение - тази зараза може да се превърне в бедствие и ако хората, притежаващи нужната власт не я използват ефективно, това бедствие има потенциала да унищожи един от главните отрасли в България. Ние също сме длъжни да не допуснем разпространение на заразата в Сърбия, Северна Македония, Гърция и Турция“, изтъкна еврокомисарят. За тази цел Брюксел ще предостави на страната ни нужните лабораторни тестове, съвети и стратегия, която нашето правителство да изпълни изцяло.

"Не става въпрос за политически игри. Мерките трябва да бъдат приложени изцяло. Все едно сте на кораб - създадете ли паника и не направите ли нищо по въпроса, корабът е обречен“, призова Витянис Андрюкайтис. Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"