След контролното на националния отбор: Илиана Раева доволна от Невяна Владинова

На Неви, Катрин Тасева и Боряна Калейн предстоят участия на световните купи в Минск и Казан

Днес в зала "Раковски" се проведе контролно на национален отбор - жени (индивидуално). Своите композиции показаха Боряна Калейн, Невяна Владинова и Катрин Тасева, както и за оглед на новите си композиции се явиха и трите по-малки гимнастички в отбора Татяна Воложанина, Вая Драганова и Лъчезара Пекова.

Какво точно ще бъде разпределението на уредите за шампионата ще стане ясно, след като бъде направен анализ и най-вече ще зависи от моментното състояние на Боряна Калейн, Невяна Владинова и Катрин Тасева, съобщават от БФХГ. Ансамбълът ни вече има квота за Игрите през 2020.

Капитанът Невяна Владинова показа най-голяма стабилност и увереност на това контролно състезание, отбелязват от beautyinsport.com. Неви спести някои елементи на обръч заради лошо изхвърляне, но диско топката ѝ по „In the Army Now“ бе като по учебник. За нея грацията има и ново трико, отново без поличка. Бухалките бяха изпълнени на максимум, с много енергия и заряд и само едно малко изпускане в средата на композицията. Лентата създаде проблеми на Владинова, но тя все пак успя да покаже хитовото съчетание по „It’s a Man’s Man’s Man’s World“ на Джеймс Браун и Лучано Павароти без грешки.

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева беше категорична, че „няма да се рискува” на Световното първенство през септември в Баку, Азербайджан, с оглед основната цел – спечелване на две квоти в индивидуалната надпревара за Олимпиадата в Токио.

"Много съм доволна и от трите момичета. Подготовката на Катрин Тасева върви малко по-назад, с две седмици. Нейната почивка беше по-късно заради Европейските игри. Не е на нивото на Боряна и Невяна, но съм доволна и от трите. Максимална форма търсим септември на Световното първенство. Доволна съм и от Татяна Воложанина, Вая Драганова и Лъчезара Пекова. Момичетата тренират много”, сподели Илиана Раева.

"Очаквам на Световното да покажат какво могат, защото и трите (Боряна Калейн, Невяна Владинова и Катрин Тасева) са в осмицата в многобоя през целия сезон. Те се наложиха като елитни гимнастички, всички печелят медали. Очаквам стабилна игра. Никакъв риск няма да поемаме и ще отидем да се борим за две квоти.”

С ново съчетание на бухалки е Боряна Калейн. Катрин Тасева показа пред родна публика и своята променена лента. На Европейските игри в Минск тя участва с нова музика на това съчетание като замени Лейди Гага от филма „Роди се звезда” с ритми на ливанска музикантка, но днес родните фенове видяха новото ѝ изпълнение на живо.

"Не е рисковано да има нови композиции. Преди една седмица получихме отново писмо от ФИГ, отново има нови неща, които трябва да променяме, един месец преди Световното първенство, което е пълен абсурд, но това важи за всички. Няма да се оплакваме. Много сложни бухалки, най-сложните в света. Днес направи грешка, ще видим как ще се възприемат. Същото е с Катрин на лента, както и Неви. Има промени в съчетанията, но не са направени, за да рискуваме. До последно ще следим тяхното състояние, физическо и психическо и ще преценим как ще пуснем съчетанията. Те ще играят три пъти. Ние гоним класиране и в Топ 12, защото първите четири изигравания освен за отборна титла и финали, ще бъдат разделени момичетата на две групи – първи 12 и втори 12. Това е спорт, в който съдиите имат крайната дума. Знаете какво значи потоци, ние гоним влизане в първите 12. Предстои много тежко състезание. Много коментираме, много анализираме. Все пак е състезание, важното е, че дават всичко от себе си.”