Всички напред! Капитанът ще ви пази!

Или как култовата схема 4-4-2 се прилага в гимнастиката

За запалените феновете на художествената гимнастика схемата 4-4-2 има по-различно измерение от това на до болка познатата футболна формация. Предвид формата на световното първенство през септември в Баку, 4-4-2 означава, че 2 от трите ни водещи гимнастички ще изиграят 4 уреда (т.е. пълна програма), а третата ще играе две композиции. Ако се придържаме към футболната терминология - в Баку България излиза с двама централни нападатели и един защитник, пише bTV.

Нападателите ни са от ранга на Лионел Меси и Килиан Мбапе, а защитата ни може да се сравни с италианската по време световното първенство през 2006 г.. Предвид силата на тима ни, 4-4-2 свежда рисковете за провал до минимум. Шансовете за спечелване на две квоти за олимпийските игри в Токио съответно се увеличават значително (по-паметливите помнят, че за последно България беше представяна от две грации преди 11 години - на игрите в Пекин). Тъй като се взимат трите най-високи оценки от квалификациите, шансовете на двете гимнастички, представящи 4 съчетания, да се класират за многобой са огромни. Третата, съвсем логично, губи възможността да се класира за тази надпревара. Така в ролята на нападатели, атакуващи местата за Токио, ще видим Катрин Тасева и Боряна Калейн. А техен защитник – Невяна Владинова. А кой не би искал в отбрана капитана си?!

Капитанът, който да брани честта на България - с огромните си шансове за медали във финалите на отделните уреди; капитанът, който да брани момичетата – със спокойствието и увереността си, натрупани през годините, които неимоверно ще им предаде и в Азербайджан; капитанът, който да брани най-вече отбора на България – с избора си да не драматизира, а да приеме реалността и с личното си решение да предпочете общото благо пред собствените си амбиции.  Кой не би искал Невяна Владинова в ролята на защитник и закрилник на отбора?! На лидера, чийто опит и мъдрост ѝ подсказаха кое е най-доброто решение за общото благо?! На добрия човек, който сам отиде и каза „Аз искам да играя два уреда, защото другите заслужават повече”?!

Дори и най-големите критици в България осъзнават, че решението да се играе в схема 4-4-2 е най-доброто за страната ни. Изборът на федерацията как да се разпределят уредите между момичетата е бил може би най-тежкият  в последните години – и за президента Илиана Раева, и за главния мениджър Бранимира Маркова. Ако искате ми вярвайте, но за тях тези момичета са като дъщери, а кой иска да пренебрегне едното си дете за сметка на другото?

Въпреки това съобщаването на решението можеше да разклати спокойствието в залата, особено предвид огромния публичен интерес и натиск към този така успешен у нас спорт. Но това не се случи, защото на преден план излезе капитанът Невяна и свали товара от плещите на всички. Показа, че е честна към себе си и справедлива към останалите.

Да, нямаше да е справедливо Боряна да играе за втора поредна година по-малко уреди, предвид качествата ѝ, извънземната гимнастика, която демонстрира, и успехите ѝ този сезон. Нямаше да е справедливо и Катрин да бъде лишена от възможността да се докаже като титулярен състезател, предвид важността от налагането на още един лидер преди Олимпийските игри. Нямаше да е честно и самата Неви да изпадне в дупка, ако не се беше справила с очакванията към нея.

През всичките си години на развитие Неви премина през какво ли не, за да се пребори за мястото си на титулярен състезател в националния отбор на една от държавите с най-силна конкуренция. И успя! Но не това е най-важното. Тя успя в друго – да спечели сърцата на всички фенове.

Не знам за вас, но аз лоша дума за това момиче не съм чула никога. Тя пленява и завладява. И не, защото е най-успешният ни състезател. Не, тя няма нито световна титла, нито олимпийски медал. Но има друго - невероятен интелект, човечност и скромност. Съгласете се, че в днешния комерсиален свят малко звезди притежават така силно изразено тези качества. Затова и златното ѝ сърце има много по-голяма стойност от златния медал, пък било то и от световно.

И нека сме наясно – Владинова не се отказва. Не се предава. Не сваля цвичките. Напротив! С тази своя реакция тя показа, че е по-силна и по-хладнокръвна от всякога. А оттук нататък я чакат единствено по-големи успехи. Оборете ме, ако греша!  

Флорина Иванова, bTVСнимка на Деня

Щрихи от Плевен