Да живеем достойно, следвайки добрия пример на Богородица, призова патриарх Неофит

Българският патриарх отслужи светата литургия в Троянския манастир

„Нека пресветлят образ на Божията майка, прославян днес в нейното Успение, бъде всякога пред нас, в нашия всекидневен живот и нашето всекидневно подвизаване в благочестието, та укрепвани от нейната любов и вдъхновявани от нейния пример, и ние да живеем в мир с Бога“. Това каза в словото си Светейшият патриарх Неофит след края на тържествената св. Литургия, която бе възглавена от него в Троянската св. обител.

Стотици православни християни днес се стекоха в Троянския манастир, за да се помолят пред чудотворната икона на Майката Божия.

Рано сутринта бе извършена полунощница и литийно шествие с плащаницата, на която е изобразен празникът Успение Богородично.

По традиция бе извършено и литийното шествие с чудотворната икона на Божията Майка - Троеручица, в което се включиха стотици православни християни.

Слово на Българския патриарх Неофит за Успение Богородично

Събрани в скъпата за сърцата ни Троянска света обител, с едно сърце и една уста възхваляваме и прославяме Пресветата наша Владичица и Приснодева Богородица. Прекланяме се пред нейния пречист свят образ и в трепетно вълнение се присъединяваме към ангелското войнство и апостолския лик, за да станем свидетели заедно с цялата Божия църква на тайната на дивното и славно нейно Успение. Тук, пред чудотворната нейна икона „Троеручица“, където са отправяни и продължават да се отправят топли молитви за небесното ѝ застъпничество, отправяме и ние нашите моления и благодарения към нея и към нейния божествен Син и наш Бог, да благоволят и всякога да бдят над православния ни народ и над цялата света Православна църква, да ни предпазват от всяко зло обстоятелство и да насочват стъпките ни по верния път на даруваното ни от Христа Господа спасение.

В това светло тържество на нашата вяра и нашата надежда ние сме призвани от Църквата да осъзнаем, че земният живот и светостта на Пресветата Небесна царица трябва да бъдат усилия и крайна цел и на всеки от нас; че образецът, оставен ни от нея и нейното съработничество в богочовешкото дело на спасението ни, не е нещо непостижимо за нас, а призвание на всекиго, който изповядва Христовото име и с вяра се спасява в светата Му Църква. Успението на Пресвета Богородица, нейното дивно въздигане на Небесата, е и първият истински плод от Боговъплъщението и спасителните за нас Кръстни страдания на Богочовека и наш Спасител Иисус Христос.

С този изобилен живот (Иоан 10:10), който ни е даруван по милостта Божия, днес първа от всички човеци се удостоява Пречистата Божия майка. Тази, която бе удостоена да стане Божия обител, днес напуска света и се въздига към небесните селения.

Въздига се от земното към небесното и ликува, като майка на целия човешки род – осветен плод и венец на човешката природа, „по-почитана от херувимите и несравнено по-славна от серафимите“, както я възпяваме, заедно с ангелския хор, и днес.

Нека пресветлият образ на Божията майка, прославян днес в нейното Успение, бъде всякога пред нас, в нашия всекидневен живот и нашето всекидневно подвизаване в благочестието, та укрепвани от нейната любов и вдъхновявани от нейния пример, и ние да живеем в мир с Бога, като избрани и достойни съсъди на божествената благодат, изобилно изливаща се над нас в Църквата Христова, за да заслужим и ние венците на нетлението и живота, „що Господ е обещал на ония, които Го обичат“ (Иаков 1:12).

Нека дивната Небесна царица никога не отвръща взора си и от тази, посветена на нея, благословена света обител, над подвизаващите се в нея всечестнѝ иноци и над всеки, който с вяра и с упование в Божието човеколюбие и милост пристъпва към нейния свят образ и благоговейно я почита, заедно с родения от нея наш Господ и Спасител Христа Иисуса.

По молитвите и небесното застъпничество на Пресветата наша Владичица и всякога Дева Богородица Господ Бог да милва и пази всички нас, и да ни дарува Своето вечно спасение!

Честит и благословен празник!