Община Плевен депозира проектното предложение за доставка на електрически автобуси

За изпълнението на проекта са предвидени 40 месеца след подписване на административния акт по процедурата

Община Плевен депозира днес проектното предложение за „Утвърждаване на екологосъобразния обществен електротранспорт в Плевен” на обща стойност 17 937 524.44 лв. /с ДДС/. Проектът за електрически автобуси и зарядни станции за тях е в партньорство  с „Тролейбусен транспорт” ЕООД – Плевен, разработен е по процедура „Мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух” по приоритетна ос 5 „Подобряване качеството на атмосферния въздух” на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.”.

В рамките на процедурата ще бъдат закупени и доставени 14 нови съвременни екологични електрически транспортни средства (подвижен състав) на обществения транспорт и зарядни станции към тях, което ще доведе до намаляване на вредните емисии във въздуха, намаляване на шума и вибрациите и значително спестяване на енергия. С част от средствата се предвижда проектиране, авторски надзор и изпълнение на строително-монтажни работи за изграждане на места за зарядни станции в двете тролейбусни депа, интегриране на придобитите електробуси към съществуващата интелигентна транспортна система и други съпътстващи дейности.

За изпълнението на проекта са предвидени 40 месеца след подписване на административния акт по процедурата.

Намеренията са с новите електрически автобуси да бъдат обхванати линии в Индустриалната зона, за които няма кандидатствали превозвачи в обявените търгове, както и ще бъдат подобрени връзките между отделните квартали на града, поясни по-рано кметът на Община Плевен Георг Спартански. След реализация на проекта Плевен ще затвърди мястото си на първи и единствен в страната с изцяло екологично чист масов градски обществен транспорт с нулеви вредни емисии.