Плевенчанин, шофьор на камион, e починал при неизяснени обстоятелства в САЩ

Загиналият ни сънародник е родом от Плевен и живял в района на Бъфало, Ню Йорк

Българин, шофьор на камион, е починал на тръкстоп в Луисвил, Кентъки. Все още обаче не е ясна причината за смъртта на 46-годишния Н.Д., предаде bg-voice.com.

“Това, което знаем, е, че спира за почивка в Луисвил, Кентъки,  и вървейки по площада, пада и умира на място. Дори и съпругата не знае нищо все още. Говорила е с него няколко часа преди това и не е имал никакви здравословни оплаквания. Всичко е станало за секунди според свидетели. Това е всичко, което знаем засега”, казва Ник Нинов, приятел на починалия.

Загиналият ни сънародник е родом от Плевен и живял в района на Бъфало, Ню Йорк. Той е шофьор от дълги години. От 2014 до 2015 г. е бил шофьор в чикагската Eurotrans Express, а от 2017 г. работи за Vladi Trucking. За транспортирането на тялото му е създадена GoFund Me кампания.

От миналата година до сега най-малко трима други шофьори са загинали на тръкстопове. Последният от случаите е за намерен на 11 август в Хесперия, Калифорния, мъж – починал, заключен в камиона си. Работодателите му пратили патрул на местната полиция да провери дали е добре, тъй като камионът не мръднал от последната си локация цели два дни.

Карането на тир се смята за най-опасната работа в Америка, при която има най-много смъртни случаи по време на изпълнение на служебните задължения, повече отколкото при строителните работници, пилотите на самолети и дървосекачите. За миналата година броят на шофьорите на камиони, загинали по време на работа, е 840, увеличение с 6,6% в сравнение с 2017 г. И въпреки че повечето случаи са от катастрофи, расте и броят на починалите извън пътя.

Eксперти в индустрията на тежкотоварните превозвачи казват, че освен спазването на задължителните почивки на пътя шофьорите на камиони трябва редовно да обръщат внимание на здравето си, защото естеството на работата им ги застрашава от сърдечен удар или сънна апнея.

Всеизвестно е, че шофьорите на тирове са подложени на голям стрес, за да могат да доставят товара си навреме, прекарват дълго време в седнало положение зад волана и не се движат, а също и не се хранят здравословно и не спят достатъчно. Всичко това увеличава риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Лекарите съветват шофьорите да търсят помощ за всичко, което може да оказва влияние на шофирането – отслабено зрение, високо кръвно, наднормено тегло и други болести. Едно от последните изследвания в бранша показва, че 88 на сто от шофьорите на камиони страдат от високо кръвно налягане и наднормено тегло. Голяма част от тях са и пушачи. Друго, за което професионалните шофьори трябва да внимават, е ракът на кожата. Тъй като те са прекомерно дълго изложени на влиянието на слънцето от едната страна на лицето и ръката, е важно да ползват слънцезащитен крем или да носят дрехи с дълги ръкави.