Министър Танева: До 3 домашни свине ще могат да се гледат в задните дворове

В момента по наредба могат да се гледат до 5 свине в стопанство тип заден двор

Не може всяко лично стопанство да е с развъдна дейност - това подчерта след парламентарен контрол земеделският министър Десислава Танева, съобщава tribune.bg.

"В момента по наредба могат да се гледат до 5 свине в стопанство тип заден двор. Тази бройка ще свалим на три, за да повишим нивата на биосигурност и да намалим епизоотичен риск“, категорична е министър Танева.

По думите ѝ за всички домашни прасета трябва да имат мерки за биосигурност, които са по силите на личните стопанства и домакинствата. В тази връзка министерството работи върху нови мерки за биосигурност в трите вида стопанства – лични, семейни ферми и индустриални стопанства, за да се избегне бъдещо разпространение на Африканската чума по свинете /АЧС/.

"Каква е нашата цел? От следващата година всяка домашна свиня в България да е с мерки за биосигурност“, изтъкна земеделският министър.

Десислава Танева уточни още, че у нас вече се наблюдава драстично намаление на активните огнища на АЧС, което според нея се дължи на депопулацията.

Приключват мерките и в последното огнище Голямо Враново. Това е заболяване, за което няма открито лечение и това е най-тежкото изпитание. По данни от вчера остават 1000 свине майки и 3600 подрастващи. Информирали са ме, че в понеделник следва да приключат“, допълни министър Танева.

Тя напомни, че резервоарът на заболяването АЧС са дивите свине. Във връзка с откриването на ловния сезон се подготвят и мерки за ловците относно поддържането и спазването на хигиена с цел превенция и неразпространение на АЧС.