Отборът на "Спартак Плевен XXI" e шампион на България за девойки до 14 години

Два златни, два сребърни и един бронзов медал за момчетата и момичетата на Държавното Отборно Първенство

От 1 до 6 септември в х-л"Аквалайф" в с.Кранево се проведе Държавното Отборно Първенство за юноши и девойки по шахмат. Изключителен успех завоюва отбора на "Спартак Плевен XXI", който при момчетата и момичетата до 14 години завоюва общо 5 медала.

При момичетата както се и очакваше борбата и в трите дисциплини класически, ускорен шах и блиц бе между силните отбори на "Спартак Плевен XXI" и "Михаил Тал"(Ч.Бряг).Плевенчанки бяха в състав Надя Тончева,Катрин Нинова и Ева Русева. В класическия шах те победиха във всичките си срещи  и заслужено спечелиха шампионската титла. В ускорения шах те повториха успеха си,макар че това стана по-трудно след като завършиха наравно срeщите си от "Михаил Тал" (Ч.Бряг). Плевенчанки обаче бяха безаполационни в  останалите срещи, като спечелиха повече точки от съперничките си и така спечелиха титлата и в тази дисциплина. В блица нашите останаха втори, като първи стана отбора на  "Михаил Тал" (Ч.Бряг). Ева Русева бе победител на своята дъска и в трите дисциплини, а Надя Тончева която не игра в блица постигна победи във всичките си срещи и бе победител на първа дъска на класически и ускорен шах.

С голям интерес с очакваше представянето на момчетата до 14 години. Поради ангажименти на някои от състезателите отборът не взе участие в класическия шах, а се включи в ускорения и блица. В ускорения шах,който се състоя в 6 кръга по "Швейцарска Система" отборът на "Спартак Плевен XXI" игра отлично като постигна 4 победи, един равен и една загуба. Така отборът се класира на второ място. На първа и втора дъска Явор Николов и Кристиан Георгиев спечелиха по 5,5 точки от 6 възможни и станаха победители на своите дъски. На трета дъска Кристиан Милев спечели 3,5 точки, а на четвърта дъска  дебютанта в такова състезание Теодор Тодоров постигна 2 точки. В блица плевенчани също играх добре като постигнаха 4 победи и 2 загуби, което им донесе бронзов медал. Явор Николов отново бе истински водач на отбора, като спечели 4,5 точки от 6 възможни. На втора дъска Кристиан Георгиев с 5 точки отново стана победител на дъската си, а Кристиан Милев и Теодор Тодоров повториха резултата от ускорния шах. Шампион и в двете дисциплини стана отбора на "Славия"(София), който бе затруднен единствено от нашият отбор ,побеждавайки го минимално.

Със спечелените 2 златни,2 сребърни и един бронзов медал възпитаниците на треньора Михаил Гигов утвърдиха "Спартак Плевен XXI" като един от водещите в страната. Успехът на момичетата бе в конкурнцията на равностоен съперник. Двата медала на момчетата пък продължиха традицията да печелим медали в тази възраст.

Ръководството на  "Спартак Плевен XXI" благодари на Община Плевен за финансовото подпомагане на клуба, с което б финансирано това участие.

 Снимка на Деня

Щрихи от Плевен