Самолет L-39ZA "Албатрос" събира погледите на плевенчани

Той е част от кампанията "Бъди войник"

Kaкто вече писахме, министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще участва в събитията от националната информационна кампания „Бъди войник“ в Плевен днес. В инициативата ще се включи и бригаден генерал Николай Караиванов, началник на щаба на Сухопътните войски.

Проявите ще започнат в 16.00 ч. на площад „Възраждане“ и в района на Военния клуб, където ще бъде разположена информационна борса за набиране на войници и матроси. Със свои щандове в нея ще участват видовете въоръжени сили, Националната гвардейска част, Служба „Военна полиция“, Централното военно окръжие, както и Факултет „Авиационен” към Националния военен университет.

В близост ще бъдат експонирани образци въоръжение, военна техника и екипировка на Сухопътните войски, Военновъздушните сили и Служба „Военна полиция“. На място ще бъде позициониран и самолет L-39ZA „Албатрос”. Военнослужещи от Специалните сили ще демонстрират действия за обезвреждане на терористи и освобождаване на заложници, реална стрелба с маркиращи боеприпаси, специализиран ръкопашен бой с владеене на тънкости от бойните изкуства.

Посетителите ще могат да разгледат и музей на открито: „Оръжието на българската войска в миналото”, организиран от национално дружество „Традиция”, клон Плевен.

От 18.30 ч. на откритата сцена на площад „Възраждане“ ще започне концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили и Представителния духов оркестър на Сухопътни войски. Зрителите ще могат да се насладят на изпълненията на Маргарита Хранова, Росица Кирилова, Райко Кирилов, Вили Станева, Емилия Валенти, Съни, Ива Костадинова, Таня Дупаринова, известният рецитатор Янко Лозанов, квартет „Армейска песен“, танцова формация „Алгара“, фолклорно трио „Ладена и др.

В концерта ще се включат още Мажоретен състав и Първи ученически гвардейски духов оркестър към СУ „Ив. Вазов“ - Плевен, клуб по спортни танци „Дъга” към Военен клуб Плевен и клуб по български народни танци „Веселяци” – Плевен.