Демонстрацията с пожарна техника заинтригува гражданите на Плевен

Животът

10-09-2019, 14:44

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пожарникарите с атрактивна демонстрация в центъра на Плевен (Снимки)

Инициативата е част от Седмицата на пожарната безопасност

Зрелищна демонстрация със специализирана пожарна техника се проведе днес от 10 часа на паркинга до сградата на Общината в град Плевен. Инициативата е част от Седмицата на пожарната безопасност 9 – 13 септември 2019 година. Пред жителите и гостите на областния град огнеборците показаха оперативно-техническите възможности на оборудването за спасяване и гасене на пожар при ПТП. В демонстративното занятие екипите използваха различни пожарогасителни техники – пожарогасене с вода, пяна и въглероден диоксид. Участваха четири пожарни автомобили, хидравлична техника, автомеханична стълба от ново поколение – 42 метра с кош със струйници за гасене на високи етажи. Кошът се използва и за евакуация на пострадали от високите етажи, и спасяване на хора и животни. 

Пожарникарите с атрактивна демонстрация в центъра на Плевен (Снимки)

Спасителните дейности при пътно-транспортно произшествие са от най-рисковите както за пострадалите, така и за служителите. Всяко едно произшествие е различно и строго специфично. Тази сложност налага използването на различни съоръжения и техника – специализирани автомобили, хидравлична техника, автомеханична стълба и други. 

Хидравличната спасителна техника е предназначена за рязане и разпъване на конструкции и съоръжения. Служителите на пожарна безопасност я използват както при извършването спасителни действия, така и за осигуряване на достъп през различни прегради и ликвидиране на последствията от бедствия, аварии и други.

При ПТП осигуряването на достъп до пострадалите и оказването на първа долекарска помощ е само част от задачите пред спасителните екипи. Служителите трябва да обезопасят автомобила, да осигурят устойчивост, да предотвратят избухването на пожар, да неутрализират сработването на системи, които могат да създадат допълнителен риск за спасителите.
В днешната демонстрация участваха служители от група спасителна дейност при РСПБЗН – Плевен.

Един от най-големите врагове на спасителите е времето. На мястото на инцидентите екипите на РДПБЗН – Плевен нямат лукса за продължително планиране на своите действия. В тези моменти бързият и точен анализ на ситуацията е важен за последващите им действия. Предварителната подготовка, доброто обучение и придобити умения са от решаващо значение за бързото провеждане на спасителната операция.

Плевенската пожарна служба е най-голямата в областта. Служителите са високо мотивирани и тренировки се провеждат всеки ден по програма, заложена с планове. Всички добре познават сложността и характеристиките на оборудването.

Целта на мероприятието е популяризиране дейността на органите за пожарна безопасност и защита на населението, както и мерките за недопускане на пожари.

През изминалата година органите за пожарна безопасност в област Плевен са провели над 100 спасителни операции при ПТП, а общо ликвидираните произшествия, при които се е наложила техническа помощ са над 1800.