При опасност: Министърът на земеделието ще забранява лова или ще прилага санитарен отстрел на животни

Народното събрание прие на второ четене промените в Закона за лова и опазването на дивеча, свързани с мерките срещу АЧС

Народното събрание прие на второ четене промените в Закона за лова и опазването на дивеча, свързани с мерките срещу Африканската чума по свинете. Промените са внесени от депутата Александър Сабанов от „Обединени патриоти“, информира tribune.bg.

В случай на опасна епизоотия, земеделският министър ще може със заповед да ограничава или да забранява лова на някои видове дивеч, да прилага санитарен отстрел на диви животни и да променя сроковете за ловуване на дива свиня.

Заповедта ще се издава, както и досега след съгласуване с министъра на околната среда и водите, по предложение на директора на Изпълнителната агенция по горите или на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните. Обжалването на заповедта няма да спира нейното изпълнение.

Въпреки че опозицията в лицето на БСП обяви, че ще подкрепи промените, социалистът Драгомир Стойнев си позволи изказване от трибуната извън темата на дебата. Червеният депутат припомни, че правителството бави подобни мерки от две години. Социалистът напомни, че единствената реализирана мярка срещу заболяването е строителството на „една оградка“, която не е спряла разпространението на болестта“. Социалистът посочи, че законовите промени са необходими, но закъснели.

Промените в закона бяха приети с 145 гласа „за“ и 4 – „въздържали се“.