Саудитската криза с петрола удря цената на бензина и у нас

Петролната ни асоциация очаква поскъпване от 5 до 10 стотинки за литър бензин

Анализатори на петролните пазари определят ситуацията като извънредна. Цените на петрола скочиха рекордно заради атаките с дронове срещу петролните рафинерии на Саудитска Арабия. Последва увеличение на котировките на черното злато на международните пазари, което някои експерти определят за рекордно за последните 30 години. Става дума за поскъпване на барел петрол от 12 – 15% за една нощ.

"Всичко, което се случи не само около Саудитска Арабия, а и обвиненията срещу Иран и дрънкането на оръжия около Иран, от много време вече предизвика тревога в световната търговия със суров петрол. Трудно е да се гадае с колко точно би поскъпнал, защото няма аритметична прогресия, която да казва, че 5 долара нагоре в суровия петрол води до 5 стотинки примерно на вътрешния пазар", коментира за БНТ Андрей Делчев, председател на Българската петролна и газова асоциация.

В Саудитска Арабия обещават до дни да възстановят половината от инсталациите, но анализаторите поставят под съмнение това.

„Възможно е поскъпване на горивата у нас с от 5 до 10 стотинки за литър, ако цената на суровия петрол на световните пазари се запази в рамите на 70 долара за барел“, допълни Андрей Делчев.

По думите му ударените инсталации на държавната петролна компания на Риад - „Арамко“, са се оказали рискови. Именно този риск ще бъде калкулиран в цените на петрола оттук нататък.