Прототип на Вълчитрънското златно съкровище посреща посетители в едноименна зала в селото (Снимки)

Прототипът е финансиран изцяло със средства, отпуснати от Община Пордим с решение на Общинския съвет

Заместник-областният управител д-р Красимир Трифонов, кметът на Пордим Детелин Василев и кметът на с. Вълчитрън Милена Вълчева прерязаха лентата на новата зала „Вълчитрънско съкровище”, която от днес ще посреща посетители с прототип на едноименното златно съкровище във Вълчитрън.

Прототипът на Вълчитрънското съкровище е финансиран изцяло със средства, отпуснати от Община Пордим с решение на Общинския съвет. „Няма бъдеще без достойно бъдеще и настояще.”, каза кметът на с. Вълчитрън Милена Вълчева. „Нашите предци през далечната 1924 година с откриването на тракийското златно съкровище дават световна известност на нашето село. И днес вече се сбъдна дългогодишната мечта на вълчитрънци да притежават прототип на съкровището”, допълни още Вълчева. Тя изрази благодарност към кмета на Община Пордим Детелин Василев и общинския съвет за проявената инициатива, за финансирането на проекта и действията в подкрепа на развитие на туризма.

„Съкровището от Вълчитрън си дойде на мястото. До преди няколко години това беше само мечта, но ние доказахме, че с ясна визия, целенасоченост и постоянство, мечтите се сбъдват”, каза кметът на Пордим Детелин Василев. Той отбеляза, че фирмата изпълнител е реализирала перфектно заданието на Община Пордим по създаване на прототип на Вълчитрънското златно съкровище. „Създаден беше един уникален туристически продукт, чието значение тепърва ще бъде оценявано”, категоричен бе Василев.

За историческата и културна ценност на Вълчитрънското златно съкровище говори директорът на РИМ – Плевен д-р Володя Попов, който е бил консултант при изработването на прототипа на съкровището.

Препратка към ценността на старините и българското национално културно-историческо наследство бяха изпълненията на възпитаниците на хореографското училище в Пордим, както и на певческата група в местното читалище във Вълчитрън.

След откриване на залата „Вълчитрънско съкровище”, помещаваща се в сградата на кметството, всички присъстващи имаха възможност за разгледат прототипа на най-древното тракийско съкровище.