Хората от село Дъбован се събраха за дружна молитва и курбан за здраве

Животът

18-09-2019, 13:11

Снимка:

Община Гулянци

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Африканската чума по свинете се разраства, потвърдиха огнище на болестта и в Дъбован

Кметството организира празника изцяло със средства от дарения и с подкрепата на Община Гулянци

Хората от село Дъбован се събраха за дружна молитва и курбан за здраве. Традицията съществува от няколко години и е израз на общата надежда злините да стоят далеч от селото и жителите му.

Кметството организира празника изцяло със средства от дарения и с подкрепата на Община Гулянци, в лицето на кмета Лъчезар Яков.

"С всяка изминала година хората на площада стават все повече, посрещаме гости и от други места и това много ме радва.” – споделя кметът на Дъбован Таня Жорова и допълва: „Денят на Светите Вяра, Надежда и Любов и майка им София не е избран случайно, стремим се те да ни водят и в празника, и в делника.”

Енорийският свещеник отец Пламен Линков и отец Марин отслужиха водосвет, осветиха курбана и поръсиха за здраве множеството на площада. Таня Жорова пожела на своите съграждани да са здрави, да не губят никога вяра и надежда, а любовта да е в сърцето на всеки.” Кметът на общината Лъчезар Яков беше гост на празника и също поздрави хората. Той изрази задоволството си, че във всички населени места на общината духът е жив, почитат се традициите, създават се нови. „Тези моменти на заедност са наше упование, те ни зареждат със сили и оптимизъм, че има смисъл да продължаваме напред и да градим в името на тези, които идват след нас.”

Празникът продължи с фолклорна програма на самодейците при НЧ „П. Р. Славейков 1923” гр. Гулянци и вокалната група при Пенсионерски клуб с. Дъбован. Всички опитаха от курбана за здраве, а после, ръка за ръка завиха кръшни български хора.