Малина Крумова: Трябва да бъдат проследени причините защо шофьорите грешат

Тя представи основните изводи от доклада за безопасността на движението по пътищата

Председателят на Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" Малина Крумова представи в "Сутрешен блок" по БНТ акцентите от доклада за безопасността на движението по пътищата, който изследва комплексните причини за пътнотранспортните проишествия.

Малина Крумова представи основните изводи от доклада за безопасността на движението по пътищата. Тя посочи, че това е първият по рода си доклад от гледна точка на мащаба, в който той се изготвя.

"Това, което ние се опитахме да направим, със съдействието на всички институции, е именно да се фокусираме върху елементите и фактори, които определят този резултат - защо се стига до толкова ПТП-та, толкова ранени, толкова загинали. Фокусирали сме се върху всички важни елементи - правната и институционалната рамка, състоянието на пътищата, подготовката и поведението на водачите, състоянието на автомобилния парк и, разбира се, спешната помощ", каза Крумова.

Докладът констатира пропуски, върху които трябва да се работи. Според статистиката на МВР 96% от пътнотранспортните произшествия са по вина на шофьорите. Крумова посочи обаче, че това са данни по първоначален оглед на местопроизшествието, които не отчитат резултати от последващи експертизи.

Тя каза, че е изключително важно, когато шофьорът е сгрешил, да бъдат проследени причините за неговата грешка.

Докладът предлага въвеждането на механизъм тежките пътнотранспортни произшествия да бъдат обследвани от комплексни екипи, които да установяват механизма на случване на произшествията.