Книгата "Останете живи" ще бъде представена и пред учениците в Пордим

В СУ "Свети Свети Кирил и Методий" ще отбележат 26 септември - Европейски ден без загинали на пътя

На 26 септември журналистът Георги Стоянов ще представи книгата "Останете живи" пред учениците от СУ "Свети Свети Кирил и Методий" гр. Пордим.

Събитието се организира от Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни, а поводът е 26 септември - Европейски ден без загинали на пътя. Тази година инициативата е под мотото „Обичам семейството си! Да го пазим на пътя!“.

"Останете живи" поставя акцента върху човешкия фактор за войната по пътищата и разказва истории на хора, участвали или засегнати по един или друг начин от пътнотранспортно произшествие – участници в инциденти, свидетели на катастрофи, полицаи, близки и приятели на загинали и ранени, очевидци. Надеждата на автора Георги Стоянов е, че четейки историите младите българи ще се поставят на тяхното място и това ще им помогне да формират още сега своя инстинкт за самосъхранение, за да не станат част от черната статистика на загиналите, ранените или причинилите смърт на пътя.

Наред с истинските истории, които са събрани в изданието, Георги Стоянов предлага на читателите и статистически данни, показателни за тенденциите при пътнотранспортните произшествия, както и полезни за младите хора съвети за действие при катастрофи и за оказване на помощ на пострадали.

"Историите в книгата са, за да ни учат да бъдем по-добри на пътя, по-отговорни към самите нас, а и към човека в отсрещната кола. Посланието е ясно: Останете живи. Простички думи, но с голямо значение. Останете живи, защото сте ценни за вашите близки и приятели! Не се отказвайте от живота заради капка смъртоносен адреналин или 15 минути "по-бързо"! Не разменяйте всичките си дни, месеци, години, усмивки и мечти за една секунда безразсъдство! Останете живи, защото си заслужава!  Подчертавам го на всяка една от срещите си с младежи из страната - аз не съм писател, не съм и пътен експерт. Не си правя илюзията, че с една книга ще спра войната по пътищата, но исках да направя нещо ново и по-различно. За съжаление, въпреки многото инициативи и кампании, които се водят, т. нар. "черна статистика" не намалява, а напротив – всеки ден се актуализира с нови цифри. Но това не са просто цифри, това са човешки съдби. Искрено се надявам, че един ден ще настъпи промяна и тази промяна ще дойде именно от младите хора. Затова и правя представянето на книгата си пред тях.", споделя Георги Стоянов.

Кампанията ще продължи през цялата учебна година, а информация за всички училища и градове, в които книгата предстои да бъде представена, може да намерите на официалната й фейсбук страница "Останете живи".