По-добри перспективи за младите обсъждат училищни директори

В Банско се провежда първата двустранна регионална среща на образователни дейци от Северна Македония и България

Директори на основни и средни училища от България и Северна Македония се събраха в Банско за първата двустранна регионална среща под мотото „Образователна свързаност за по-добра перспектива на младите“. Тя се организира от Фондация Българска памет, с подкрепата на Министерството на образованието и науката.
Трансграничният проект цели да постави началото и да установи традиция за ежегодно провеждане на двустранни регионални срещи между директори на училища от България и  Северна Македония, които да си партнират в дългосрочен план.
Събитието бе официално открито от Ивайло Златанов, началник на РУО - Благоевград, д-р Милен Врабевски – председател на Фондация Българска памет и Горге Здравев, представител на Държавния просветен инспекторат в Струмица. Те споделиха своята визия за последващи действия с цел по-голяма образователна свързаност в контекста на приятелството, добросъседството и сътрудничеството между България и Северна Македония, както и на европейската перспектива на региона на Западните Балкани.
„Ще продължим да работим за увеличаване на положителните примери за добросъседски отношения между България и Северна Македония. Търсете поводи да се събирате и да работите заедно. Това е пътят за по-добра образователна свързаност и развитие на младите в нашите страни“, обърна се към участниците д-р Милен Врабевски.
По време на 3-дневния форум (26-28 септември) участниците ще имат възможност да се запознаят с европейското измерение в образованието, постиженията на Българското председателство на Съвета на ЕС за европейската перспектива и свързаност на Западните Балкани и възможностите за образователен и младежки обмен, които се разкриват през следващия програмен период 2021-2027г. С цел обмен на добри практики, директорите от двете държави ще посетят на място едно от най-старите училища в Банско, което носи характеристиките на минало и съвремие.
В утрешния ден специален гост на двустранната регионална среща ще бъде зам.министърът на образованието Деница Сачева, която ще сподели стратегическата визия на България за трансгранично сътрудничество и свързаност в сферата на образованието.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен