Хванаха опасни бандити, опитали да ограбят три жени в плевенския квартал "Дружба"

Мъжете са задържани за срок до 24 часа по Закона за МВР

На 6 септември в 21:35 часа в полицията от телефон 112 е подаден сигнал за опит за грабеж в град Плевен в жк "Дружба". Незабавно на място са изпратени полицейски служители, които установяват, че около 21:30 часа 51-годишна, 58-годишна и 54-годишна, са пресрещнати от двама маскирани, въоръжени с оръжие. Мъжете се приближили до трите жени и казали да дават чантите, като произвели изстрел във въздуха. Потърпевшите се развикали, а нападателите без да вземат нищо, се оттеглили бягайки пеш. Уведомен е дежурен прокурор при РП - Плевен за престъпление по чл. 198, ал. 1, във вр. с чл. 18 от НК. Образувано е досъдебно производство.

От проведените оперативни действия от служители на Първо РУ-Плевен са установени извършителите на деянието – 22-годишен и 23-годишен. И двамата плевенчани. Извършени са претърсвания в домовете на младежите в ж.к „Дружба“. В жилището на 22-годишния са намерени черна маска и черен суичър. В апартамента на 23-годишния са открити два газови пистолета с патрони в пълнителите и без предпазни муфи в цевите, черна маска, два суичъра - тип маска и три полиетиленови плика с размери 5 х 7 см., съдържащи бяло кристалообразно вещество.

На извършителите е повдигнато обвинение за престъпление по чл.198 във връзка с чл.18 от НК, като те правят пълни самопризнания за извършеното от тях и описват целия механизъм на деянието. Предстои назначаване на експертизи на иззетите веществени доказателства. Мъжете са задържани за срок до 24 часа по Закона за МВР.

На 25 септември в сградата на полицията на улица „Гладстон“ е извършен обиск на 23-годишния. В мъжко портмоне е открито и иззето самозалепващо се пликче с размери 11/7.5 см., съдържащо бяло кристалообразно вещество. По данни на младежа веществото е пико. Назначен е физикохимичен анализ. Уведомен е дежурен районен прокурор при РП – Плевен. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.354 а ал.3 т.1 от НК. Работа по случая продължава разследващ полицай.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен