Успешно участие на студенти и преподаватели от МУ-Плевен в Европейската нощ на учените

Домакин на международното събитие беше Софийският университет „Св. Климент Охридски“

За пореден път студенти и преподаватели от Медицински колеж към Медицинския университет – Плевен участваха в Европейската нощ на учените. Домакин на международното събитие беше Софийският университет „Св. Климент Охридски“, което съвпадна и се проведе паралелно с ХI Европейски Конгрес по роботизирана хирургия, организиран от Медицински университет – Плевен в периода 26-28 септември.

Разнообразната научна и забавна програма на групата от Медицински Колеж - Плевен привлече много посетители от различни възрасти. Билкотерапия, природна козметика, дегустация, изследвания, фотоизложба, филмови прожекции, информационни брошури – представена беше пъстра палитра от постиженията на бъдещите клинични и рентгенови лаборанти, помощник-фармацевти, социални специалисти и експерти по медицинска козметика. Участници в Европейската нощ на учените бяха преподавателите - доц. Теодора Вълова, д.п. и преп. Красимира Лисаева заедно със студенти от всички специалности на Медицинския колеж: Стефан Генев, Георги Виолинов, Мариана Бурова, Веселка Христова, Екатерина Ладжова, Ани Ангелова.

Кабинетът по любопитство под наслов „Здраве чрез природата – Salus per naturam“ съдържаше пет тематични ателиета. В две от тях фокусът на представянето беше върху българските билки и тяхното приложение в медицината и козметиката – „Билки за здраве и красота“. В рамките на фотоизложба беше показана акцията „Билкосъбиране“ на студентите от специалностите „Помощник-фармацевт“ и „Социални дейности“. Инициативата е част от практическата професионална подготовка на студентите. Бяха представени както изискванията за събиране на лечебните растения, така и изискванията за съхранението на билките и билковите смеси, също и приготвяне на чайове. Демонстрацията на тяхната употреба самостоятелно или като допълнение към основното лечение на пациента беше съпроводена с дегустация. Информационните брошури разказваха как да подобрим телесните показатели, които са извън норма, чрез билколечение. Любопитни факти бяха кодирани в специални баркодове.
Студенти от специалността „Медицинска козметика“ демонстрираха приготвяне на натурална билкова козметика за третиране на кожата на лицето и тялото, както и за профилактика и лечение на различни заболявания. Представени бяха някои лесни, полезни, напълно безопасни и интересни рецепти, които може да се прилагат у дома. Раздадени бяха флаери с подходяща информация.

В другото ателие бъдещите медицински и рентгенови лаборанти представиха желатиновия полизахарид агар-агар, който намира широко приложение в хранително-вкусовата промишленост, в сладкарството, в медицината - освобождава тялото от токсините и вредните натрупвания, нормализира работата на черния дроб и помага за подобряването на обменните процеси. Паралелно с информацията за ролята му в микробиологията, беше посочено мястото му в модерната кулинария, веган рецептите, молекулярната гастрономия, гурме ресторантите. Посетителите имаха възможност да дегустират желиращият растителен агент агар-агар.
Студенти от специалност „Медицински лаборант“ измерваха стойностите на кръвната захар, холестерола и хемоглобина на заинтересованите посетители чрез мултифункционален апарат Easy Life GCHb PLUS.

Мястото на „Кабинета по любопитство“ не беше избрано случайно – Софийски университет „Св. Климент Охридски“ - Ректорат, централно фоайе пред Аулата, в която се провеждаше XI Европейски конгрес по роботизирана хирургия с организатор Медицински университет - Плевен. По този начин събитието се превърна в съпътстващо научния форум, като даде друг ракурс на медицината – нейната полезност за подобряване здравето на хората. Защото науката може да има и утилитарен смисъл – т. е. освен умозрителна, тя може да бъде практична. Впечатляващото представяне на екипа на Медицински колеж – Плевен в Европейската нощ на учените и интересът на широката общественост донесоха удовлетворение на участниците. Ето какво сподели веднага след края на събитието Стефан Генев, медицински лаборант от МУ-Плевен: „Малко неща бих искал да повторя в живота си, но тази Нощ на учените е едно от тях!“