ЦИК отговаря на най-често задаваните въпроси във връзка с местните избори (Видео)

ЦИК съветва да проверите навреме дали фигурирате в списъка и коя е секцията, в която трябва да гласувате

Централната избирателна комисия подготви специални видеоматериали, с които да улесни избирателите за предстоящите местни избори на 27 октомври. Чрез тях ЦИК отговаря на най-често задаваните въпроси.

Какво е необходимо, за да гласувате за общински съветници и кметове?

Да имате навършени 18 години, да не сте поставени под запрещение, да не изтърпявате наказание лишаване от свобода, разясняват от ЦИК. Изключително важно е също така към 26 април 2019 г. да имате постоянен и настоящ адрес в страната и един от тях да е в населеното място, където ще гласувате.

Избирателните списъци

На 16 септември бяха обявени предварителните избирателни списъци по постоянен адрес на страницата на общината и на видно място в района на съответната избирателна секция.

ЦИК съветва да проверите навреме дали фигурирате в списъка и коя е секцията, в която трябва да гласувате. Проверката може да се извърши още на адрес grao.bg/elections, да изпратите SMS с ЕГН на 18429 (0,25 лв. без ДДС), както и да се обадите на безплатния телефон 0800 1 47 26.

Ако не фигурирате в избирателния списък или сте установили някаква нередност – трябва да подадете заявление в общината до 19 октомври 2019 г.

Къде може да гласувате?

Може да гласувате в избирателна секция по постоянен адрес. За да гласувате по настоящ адрес, трябва да подадете искане в съответната община до 12 октомври 2019 г.

От ЦИК информират още, че ако сте променили своята адресна регистрация след 26 април, имате право да гласувате единствено в общината по предишната адресна регистрация.

Избиратели, които в изборния ден са в лечебно заведение, в домове за стари хора и други институции, могат да гласуват, ако на съответното място е образувана избирателна секция и отговарят на условията да гласуват.

Пълнолетните ученици и студенти могат да гласуват по постоянен адрес. За тази цел се освобождават от учебни занятия в деня след изборите.  

 

 Снимка на Деня

Щрихи от Плевен