Нови 25 линейки тръгват към спешните центрове на 16 български града, сред които и Плевен

Mинистър Ананиев връчи ключовете

„С настоящата доставка броят на новите линейки по проекта вече достигна 82. До края на годината предстои да бъдат доставени още 70 линейки, a oстаналите санитарни автомобили – до предвидените по проекта 400 броя – ще бъдат доставяни поетапно до 2021 г.“ Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев при приемането на още 25 броя линейки, закупени в изпълнение на проект „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“.

Оборудваните линейки са за центровете за спешна медицинска помощ в Кърджали, Търговище, Хасково, София, Варна, Благоевград, Ловеч, Добрич, Видин, Монтана, Габрово, Враца, Пазарджик, Кърджали, Велико Търново и Плевен.

Проект № BG16RFOP001-4.001-0001-С001 „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“ е финансиран от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), чрез  Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020, с общ бюджет 163 897 815,62 лв. и тригодишен срок за изпълнение, до 23.10.2021 г.

Към момента Министерството на здравеопазването е сключило три договора за доставка, гаранционно и сервизно обслужване на общо 358 санитарни автомобила, като предстои да бъде обявена нова процедура за 42 високопроходимите линейки, тъй като постъпилите оферти по поръчката не са отговаряли на изискванията. Всички линейки разполагат с най-съвременно медицинско оборудване за оказване на спешна помощ, а гаранционният срок и на колите, и на апаратурата в тях, е 5 години, посочи още министър Ананиев.

Големият инвестиционен проект се реализира на територията на цялата страна, като освен закупуването на 400 санитарни автомобила, са предвидени строителство, реконструкция, ремонт, преустройство и подобряване на достъпа в 237 обекта от системата на спешна медицинска помощ (спешните отделения в 34 лечебни заведения за болнична помощ, 27 Центъра за спешна медицинска помощ и разкритите към тях 170 филиали и 6 изнесени екипа). Като отделна дейност по проекта ще бъдат модернизирани и всички помещения в структурите на спешната помощ, като за целта ще бъде осигурено ново оборудване и ново обзавеждане. Това стана ясно още от думите на здравния министър, който допълни, че вече е обявена процедура за извършване на строително-монтажни дейности на спешната помощ на територията на Северен централен район, а скоро ще бъдат публикувани и обществените поръчки за останалите райони на страната.

"Чрез реализацията на този проект ще осигурим ефективна здравна инфраструктура и ще гарантираме на всички български граждани равноправен достъп до качествена и навременна медицинска помощ“, беше категоричен Ананиев. Здравният министър благодари на Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“, на екипа по управление на проекта в министерството, както и на ръководителите на центровете за спешна помощ за добрата съвместна работа по реализацията на проекта.