Новото в бюлетините за местните избори тази година е квадратчето "Не подкрепям никого"

Гласовете на хората, които изберат тази възможност, няма да бъдат отчетени за нито една политическа партия

Новото в бюлетините за местните избори тази година е квадратчето "Не подкрепям никого". При предишните местни избори преди 4 години тази опция я нямаше. Гласовете на хората, които изберат тази възможност, няма да бъдат отчетени за нито една политическа партия.  Това обясни говорителят на ЦИК Александър Андреев пред БНТ.

"Гласоподавателите, избрали опцията „Не подкрепям никого“ ще формират избирателната активност, но при отчитането на резултатите по кандидатски листи, те не се взимат предвид“, посочи Андреев и подчерта, че тези гласове са действителни.

Друга разлика в бюлетините за вота на 27 октомври е, че преференциите вече са изписани с трицифрени номера. Те започват от 101 и са до максималния брой мандатите в Общинския съвет на дадената община. Вчера ЦИК показа образци на бюлетини за София.

"В нея максималният брой на кръгчетата е 61, колко е и съставът на СОС, тоест преференциите са до 161“, даде за пример Андреев.

Говорителят на ЦИК припомни, че гласуването става с отбелязване с  Х или V с химикал, пишещ със син цвят. Снимка на Деня

Щрихи от Плевен