200 млн. лв. повече за болнична помощ, 3/4 от тях ще бъдат за заплати

Това се договориха КСНБ, медиците, вицепрмеиерът Томислав Дончев и здравният министър Кирил Ананиев

200 милиона лева в следващия бюджет ще отпусне държавата за сектор Здравеопазване и за повишение на заплатите на работещите в него. Това се договориха КСНБ, медиците, вицепрмеиерът Томислав Дончев и здравният министър Кирил Ананиев, съобщава tribune.bg.

Средствата ще бъдат по перото за болнична помощ, като 3/4 от тях, или 150 млн. лв., ще бъдат приоритетно насочени за увеличаване на заплатите на лекари и медицински сестри.

По думите на министър Ананиев в държавните болници ще бъде възможно да се достигнат нивата на заплащане, заложени в Колективния трудов договор. „С бюджета за следващата година даваме устойчивост на допълнителния ресурс, отпуснат тази година от правителството“, каза още министър Ананиев. Той увери, че стриктно ще се контролира разходването на средствата за заплати.

"Анализът ни през последните години показа, че обемът дейност е достигнал таван и тези пари ще влязат като увеличение на клиничните пътеки“, обясни министърът.

По думите му ще бъдат мобилизирани и хора от Министерството на здравеопазването, които да проследяват пряко изпълнението, както на нещата, които ще бъдат заложени в новия рамков договор, така и вътрешната организация по формиране и разходване на разходите за персонал.

От много години за пръв път такъв огромен ресурс, над 200 милиона лева, ще отиде за болничната помощ, каза още министър Ананиев.

Пламен Димитров е убеден, че всички искания няма да се решат за 15 минути, но след срещата си тръгва умерен оптимист.