От утре: Плевен е домакин на интерактивна изложба на исторически картини, скулптури и съкровища

Турнето се провежда за първи път в България и ни показва възхода и развитието на цивилизациите по нашите земи

Интерактивна изложба на картини, предмети и съкровища разказва славната българска история по време на своето национално турне. То бе официално открито на 7-ми октомври в НДК, а следващият град, в който ще се проведе събитието, е Плевен.

От 15-ти до 19-ти октомври всички жители и гости на град Плевен ще могат да се насладят на величието на предците ни в Художествена галерия "Илия Бешков".

Турнето се провежда за първи път в България и ни показва възхода и развитието на цивилизациите по нашите земи. Във всяка изложба са включени исторически картини, съкровища, предмети и литература, които ще бъдат показани на гражданите в цяла страна.

Национално турне "Историческо величие" ще посети всички 27 областни града в страната до края на юни месец 2020 година, а през 2019 година ще гостува на Плевен, Стара Загора, Бургас, Варна, Шумен, Русе, Велико Търново и Габрово.

Между 15-ти и 19-ти октомври, всички желаещи могат да посетят изложбата в Художествена галерия "Илия Бешков" от 17 до 21 часа, когато епохите от славното минало на България оживяват пред очите ни. Посетителите могат да участват в различни интерактивни занимания, независимо от възрастта си. Ще могат да видят и пипнат дрехите, които са носели предците ни; съдовете, с които са боравили; и оръжията, с които са се сражавали преди години. Целта е бъдещите поколения на България да бъдат запознати с величието на страната ни през вековете. Нека знаем кои са българите и да почувстваме гордостта им, давайки живота си за земята, която ги е приютила.

"Да си българин не е етническа принадлежност, а титла, която трябва да се заслужи. Целта на турнето е хората в България да си спомнят, че да бъдеш български герой, е въпрос на личен избор. Избор, който всички - ние, правим всеки ден. Картините, скулптурите, съкровищата и интерактивни занимания, представени на изложбата, показват с примери от историята, че всичко зависи от свободата на избора ни.“, споделя Ангел Тодоров - създател и инициатор на изложбата "Историческо величие".Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"