ВВУБ "Георги Бенковски" отбеляза бойния празник на авиацията и Военновъздушните сили

Празникът започна с приветствено слово на Началника на Щаба - полковник Ивайло Пешаков

Днес личният състав на Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски” отбеляза бойния празник на авиацията и Военновъздушните сили – 16-ти октомври.

Празникът започна с приветствено слово на Началника на Щаба - полковник Ивайло Пешаков. В него той се позова на историческите факти от 16-ти октомври 1912 год., когато поручиците Радул Милков и Продан Таракчиев извършват първият боен полет с биплан „Албатрос” над гара Караагач. Полковник Пешаков изказа благодарност към летателния, инженерно-технически и осигуряващ състав за постигнатите успехи и реализираните задачи. В заключение завърши с думите на Радул Милков: „Нека бъдем горди, че старите български летци – Балканските орли обезсмъртиха името на България. Техните имена нека да пребъдат във вековете като символ на неудържим стремеж на българския народ към пълно освобождение, всестранна култура, възход и светли бъднини”.

След това бяха обявени заповеди за награждаване и връчени грамоти на военнослужещи и цивилни служители за проявена активност и доказани професионални качества по осигуряването и провеждането на летателна и учебна дейност.

С едноминутно мълчание и поднасяне на цветя на паметника на загиналите при изпълнение на воинския си дълг, военнослужещите от ВВУБ почетоха паметта на своите колеги, останали завинаги в небето.

По-късно празникът продължи в спортен дух. На терена премериха сили отборът на Военен спортен клуб „Георги Бенковски” и ветераните на „Спартак”-Плевен.