Видеоинтервюта с известни личности по европроект на плевенско сдружение вече са с превод на английски

Заснетите в Плевен видеоинтервюта пресъздават историята от втората половина на 20-и век

Посетители не само от България, а от цяла Европа и света могат да изслушат вълнуващите спомени на десетки интересни личности за „революциите“ на XX-и век, създадени по проект "Диалог" на плевенското сдружение "Учебна работилница Европа". Заснетите в Плевен видеоинтервюта пресъздават историята от втората половина на 20-и век, хвърлят светлина върху важни етапи в националната и европейската история и чрез личните спомени, впечатления и документи правят този период разбираем за младите хора днес. Благодарение на субтитрите на английски език тези „портрети“ на творци, общественици, бизнесмени и изявени професионалисти от България са достъпни за много повече хора. Можете да ги изгледате в страницата на проекта, с превод на английски адресът е тук.

Пак в страницата на проект "Диалог" вече са достъпни и видеоинтервютата, изготвени от партньора в Австрия - линк. Те са с поет, адвокат, художник, университетски преподаватели и директори на училища, учител, лекар, общественици. В своите изявления те изтъкват колко е важно образованието за общия европейски проект за мир, че в Европа трябва да се търси социално съвместно съществуване, повече солидарност и ясна позиция на ЕС по отношение на ксенофобията, антисемитизма и расизма.

Проектът "Да градим Европа чрез ДИАЛОГ - ДИАЛОГ срещу популизма, расизма и антисемитизма" (DIALOG) е девети пореден проект за плевенското сдружение по програма "Европа за гражданите". Той е по мярка "Европейска  памет за миналото". "Учебна работилница Европа" е координатор на проекта, а партньорите са от Германия, Австрия и Гърция.

Видеоинтервютата в Плевен бяха направени от младежи от пет плевенски училища и гимназии: ПГРТО, ПГЕХТ, СУ "Иван Вазов", ДФСГ "Интелект" и СУ "Пейо Яворов", под ръководството на преподавателите Искра Иванова, Цветелина Карлукова, Горан Делиев, Даринка Петрова и Галя Петрова. Те разговаряха с  музиканта Васко Кръпката, актрисата Мариета Калъпова, творците Маша и Кирил Мескин, Диян Павлов - Джими, Антония Караиванова, почетния гражданин и бивш кмет на Плевен, Андрей Романов, хирурга доц. д-р Сергей Илиев, педагога и поетеса Нина Чилиянска, бизнесмена Станчо Тотов.

На Международно изложение в Градския музей на Йена, Германия, посветено на 30-годишнината от падането на Берлинската стена, което ще се състои в началото на ноември 2019 г., ще се проведе междукултурен диалог с „творби“ и „думи“. В изложбата, съпътстваща събитията в Йена, ще бъдат включени рисунки и колажи, изработени от плевенски деца и младежи, които бяха експонирани в художествена галерия „Илия Бешков“ през май тази година. Така младите граждани от четирите страни членки на ЕС ще покажат своята представа за Европа - израз на визията им за бъдещето.