Над 9 млн. лева са раздадени за дезинфекция на личните стопанства срещу АЧС

Над 32 хил. лични стопанства получиха подпомагане

"Над 9,5 млн. лева, в единична ставка от по 300 лева, са раздадени на стопани, за да могат да извършват почистване и дезинфекция на задния двор. Над 32 хил. лични стопанства получиха такова подпомагане“. Това заяви пред БНР Силвия Василева, директор на Дирекция „Животновъдство“ в Министерството на земеделието и храните.

Тя разясни промените в Наредбата за ветеринарно-медицинските изисквания към животновъдните обекти, която регламентира броя животни, които могат да се отглеждат в личните стопанства и изискванията към фермите.

Василева подчерта, че по този документ се е работило още преди да дойде африканската чума по свинете в България. Появата на заболяването обаче е наложила промените да се разширят.

Промените засягат както големите ферми, така и стопаните, които гледат животни за лична употреба. Причината е, че за чумата няма ваксина, отбеляза тя:

„Единственият начин да се справим със заболяването е именно да гарантираме биосигурността така, че да предотвратим неговото разпространение. … Мерките не са тежки. Те са свързани със спазване на една култура на отглеждане и лична хигиена. Когато сме отговорни по този начин при отглеждането на тези животни, тогава ще гарантираме здравето и качеството на суровината, която даваме и в същото време ще може да предотвратим разпространение на заболяването и зараза на съседния двор, в който също се отглеждат прасета“.

Като изключително важно Силвия Василева подчерта, че в личните стопанства, където се отглеждат прасета, хората трябва да имат отделно облекло, както и да дезинфекцират обувките си преди влизане. Мерките, които трябва да се въведат, не са скъпи, изтъкна тя.

По думите ѝ се разработват и промени в Закона за ветеринарно-медицинската дейност, където се предвиждат изисквания по отношение на контрола, както и нови задължения за кметовете в процеса на регистрация.