Лавров напомни, че "Росатом" иска да участва в АЕЦ "Белене"

Той очаква държавната корпорация да има добри шансове в търга за възобновяване на строителството

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която е на посещение в Москва, обсъди с руския си колега Сергей Лавров възможностите за активизиране на двустранните отношения в сферата на търговията, туризма, културата, образованието.

По време на разговора бяха отбелязани и добрите перспективи за сътрудничеството в атомната енергетика, включително по проекта АЕЦ "Белене". В момента в България тече процедурата по избор на кандидатите за участие в проекта, сред които е и руската "Росатом".

След срещата дипломат номер едно на Русия заяви, че държавната компания има "добри шансове" да спечели обществената поръчка за изграждането на АЕЦ "Белене", обявена от българското правителство. 

"Росатом" е готов да участва в процедурите за избор на изпълнител за възобновяване на строителството на атомната електроцентрала в Белене. Разчитаме на добрите шансове на нашата държавна корпорация, като се има предвид, че именно тя е производителят на ядрените реактори и авторът на технологиите в този проект, посочи Лавров.