Фалшив сайт рекламира лекарства като спекулира с името на МЗ и БНТ

Здравното министерство е изпратило сигнал до ГДБОП

Министерството на здравеопазването /МЗ/ сигнализира ГДБОП за подвеждаща реклама на продукти и стоки от името на здравното министерство в интернет сайт. Директорът на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, главен комисар Ивайло Спиридонов и комисар Явор Колев, началник на отдел „Компютърни престъпления“ към ГДБОП, са запознати, че посредством спекулации с името на заместник-министъра на здравеопазването Светлана Йорданова, с институцията МЗ и с БНТ интернет сайт продава псевдо медикаменти. МЗ настоява за бързи действия за идентифициране на източника на фалшивата информация и за подвеждането му под отговорност.

Здравното ведомство напомня на българските граждани, че министерството по никакъв начин не промотира, нито пък продава лекарствени продукти и хранителни добавки чрез интернет сайтове. В допълнение министерството не създава лекарства, нито пък притежава аптеки, в т. ч. и аптеки за онлайн търговия.

На сайта - https://bg3.jimbosjoint.com/gratisro/?utm_content=akidder8&utm_source се представя медикамент срещу високо кръвно налягане, като информацията е качена на уж официалния сайт на БНТ. Правят се внушения, че продуктът е подкрепен от МЗ и заместник-министър Светлана Йорданова и се предоставя категорично невярна информация за неговото разпространение в аптеки на министерството, каквито не съществуват. Авторите на статията правят псевдо интервю с изобретателя на лекарството, със специалист и насочват аудиторията си към онлайн търговия, ако продуктът не е наличен в аптеките.

По този повод МЗ предупреждава, че тези продукти са потенциално опасни за здравето и напомня, че официалният сайт на институцията се намира на интернет адрес http://www.mh.government.bg/bg/ .

От здравното ведомство апелират всеки гражданин, натъкнал се на фалшив сайт на институцията, на сайтове за онлайн продажба на добавки и лекарства, спекулиращи с институцията Министерство на здравеопазването, да подаде сигнал на имейл адрес: [email protected] или да се обърне към компетентните органи.