16 български граждани положиха военна клетва в Плевен

Слово произнесе началникът на гарнизон Плевен полковник Николай Бешев

Ритуал по полагане на военна клетва от 16 български граждани без военна подготовка – курсисти по чл. 59 от Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България се проведе днес, 25 октомври, на строевия плац в Единния център за начална подготовка - Плевен.

Слово произнесе началникът на гарнизон Плевен полковник Николай Бешев, в което подчерта значението на военната клетва за всеки български гражданин.

На курсистите бяха връчени удостоверения за завършване на курс „Начална военна подготовка” и възпоменателни значки от името на министъра на отбраната. Ритуалът завърши с преминаване на блоковете в тържествен марш под звуците на Представителния духов оркестъра на Сухопътните войски.

Гости на тържеството бяха полковник Станчо Кайков – заместник-директор на Дирекция „Управление на човешките ресурси в отбраната” в МО, полковник Станимир Кисьов – главен експерт в Дирекцията и полковник Павлин Велков – заместник-началник на Централно военно окръжие - гр. София.

Основната мотивация за участието на момчетата и момичетата в тази военна подготовка е интересът към военното дело. След завършване на курса те ще бъдат зачислени в запаса от военните окръжия по местоживеене.