Димитър Пенчев остана със среброто от Световното след съдийски гаф

Не уважиха официалния протест на българския щаб

Димитър Пенчев и Доброслав Радев станаха световни вицешампиони по кикбокс на първенството в Сараево. С бронзови медали пък се окичиха Василена Йорданова и Теодор Христов. Шампионатът по кикбокс за мъже и жени в стиловете лоу кик, К1 и лайт контакт се проведе от 19 до 26 октомври в столицата на Босна и Херцеговина - Сараево, като в него взеха участие 58 държави и общо 754 състезатели.

Организатор на форума бе Световната асоциация по кикбокс WAKO, а домакин - федерацията по кикбокс на Босна и Херцеговина. Срещите се провеждаха в спортна зала "Зетра олимпик".

Българската конфедерация по кикбокс и муай тай изпрати делегация от 1 водач, 14 състезатели, трима съдии, национален селекционер с помощник и трима лични треньори. В отделните дисциплини, възрастови групи и категории се състезаваха по над 20 човека.

Отлично се представи плевенчанинът Димитър Пенчев. След като прегази състезател от Йордания, нокаутира поляк и надигра състезателя на Киргизстан, Митко се изправи срещу Александър Коновалов от Сърбия - действащ европейски и вветовен шампион. Мачът започна напълно равностойно и в края на първия рунд точките бяха абсолютно равни. В началото на втория рунд при една от размените Пенчев залитна, спъна се в крака на Коновалов и падна на земята. Веднага се изправи, но реферът прецени, че е в нокдаун и започна да отброява нокдаун. Отброи до 8 и прекрати срещата, въпреки че Пенчев показа готовността си да продължи. В буквалния смисъл на думата подари мача на Коновалов.

Това не остана незабелязано и от щаба на федерацията реагираха светкавично с видеоматериал доказващ, че отброяването е повече от неадекватно. Официален протест с приложение бе сведен до ръководителя на направление ринг Вадим Украинцев и до ръководителя на съдии на ринг Юри Лахтиков. Това за съжаление обаче не променя резултата и Митко остана със среброто, информриат от БККМТ.

Кикбоксьорът от Плевен получа огромна подкрепа след злополучния финал. Социалната мрежа бе залята от куп коментари, като хората са категорични - истинският световен шампион в стил лоу кик е Димитър Пенчев!