ПГРТО – Плевен с поетично-музикална програма по повод Деня на народните будители

Събитието се състоя в Художествената галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“

За десета поредна година ПГРТО – Плевен отбеляза тържествено Деня на народните будители. Събитието се състоя в Художествената галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“, съобщават от училището.

Десетокласниците от специалност „Кетъринг“, водени от учителите си Искра Иванова и Габриела Григорова, представиха пред присъстващите ученици, учители и гости прекрасна поетично-музикална програма, посветена на народните будители и тяхното величаво дело.

Специално място бе отделено и на един съвременен будител  – плевенският художник Диян Павлов – Джими, който бе и почетен гост на празника. Човек с разностранни интереси, Джими е автор на уникалната по рода си Творителница О’Писменехъ, в която по приказен начин представя театрално и вълнуващо писменостите и средствата за писане от зараждането на човешката цивилизация до наши дни. По идея на Джими плевенчани направиха препис на „История славянобългарска“.

Любознателните десетокласници разказаха за будителското дело на колоритния плевенски будител и му зададоха важните въпроси за мисията на твореца и за личното му отношение към празника, а той им отправи своето послание – призив:“Четете, както Паисий е поръчал в „Историята“ си!“.

Директорът на училището Невена Арабаджиева поздрави всички присъстващи с думи на радост и надежда, на гордост и обич към България и българите, които носят будителското дело и духа на будителите в сърцата си. По традиция тя връчи стипендията  „Ученик – достоен продължител на будителското дело“, която по решение на Педагогическия съвет на ПГРТО бе присъдена  на зрелостничката Михаела Боянова от 12а клас, специалност „Кетъринг“.

Музикален поздрав към всички поднесе осмокласникът Блажо Русев, който изсвири на роял мелодията от филма „Осъдени души“.